Winterrogge geeft de essen weer kleur

DSC_0035 - kopieIn het Reestdal wordt van oudsher winterrogge gezaaid. Vroeger door de boeren, nu vooral door de twee provinciale natuurbeschermingsorganisaties: Landschap Overijssel en Het Drents Landschap. De rogge wordt in de zomermaanden geoogst. Winterrogge is een mooi gewas. In de wintermaanden zijn de meeste akkers (in het Reestdal spreken we liever van essen) in ons land kaal en zwart, maar als je in oktober wintergranen zaait heb je daar geen last van. De dunne frisgroene blaadjes pimpen het hele landschap op en ze worden nog mooier als ┬áhet ’s nachts vochtig is geweest. Dan zijn ze bedekt met kleine glinsterende dauwdruppels. Nu, half november is het zaad ontkiemd. De plantjes groeien nog een beetje door, maar tot aan het voorjaar blijft de rogge zo laag. Het zorgt dan wel voor een prachtig frisgroen tapijt. Een beetje extra kleur in het landschap kan geen kwaad.