Oprichting fotoclub

 

 

images (5)De nwg organiseerde in de afgelopen twee jaar twee maal een fotocursus onder leiding van een professionele natuur- en landschapsfotograaf. En niet de minsten ook: Han Bouwmeester en Maas van de Ruitenbeek. Beide fotografen kenden we al van een diapresentatie die ze voor onze vereniging hielden. Beiden bleken ook prima geschikt om belangstellende leden zinvolle adviezen te geven op het gebied van digitale fotografie. De twee cursussen werden door de deelnemers gewaardeerd. Na de tweede cursus ontstond bij een aantal leden de gedachte: Wat gaan we nu met de opgedane kennis doen en krijgen deze twee bijeenkomsten ook een gevolg? Het leek de meeste cursisten toen een goed plan om binnen de vereniging een soort fotoclubje op te richten waarin we de kennis op het gebied van de fotografie kunnen vergroten, maar ook kunnen leren van elkaar. Het bestuur van de nwg leek dit een prima plan.

Fotocursus nwg o.l.v.Maas van de Ruitenbeek

Dus kwamen veertien oud-cursisten/fotografieliefhebbers op donderdagavond naar De Wheem in Oud-Avereest om de nwg fotoclub op te richten. De inspirator van deze club is bestuurslid Auke van de Meulen. Hij is ook de contactpersoon van de groep. Aan het begin van de avond mocht een ieder vertellen wat hij/zij van een fotoclub verwacht. We hoorden o.a. de volgende opmerkingen:

Het lijkt me erg leerzaam om elkaars foto’s te bespreken.

Ik heb nog weinig verstand van de technische kant.

Foto’s bewerken, daar wil ik wel meer over weten.

Je kunt elkaar alleen maar beter maken.

Ik moet nog een heleboel leren.

Af en toe een professionele fotograaf is zinvol

Ook goed om te horen waren de takken van fotografie waarmee de aanwezige leden zich al bezig hielden: macrofotografie, fotograferen van paddenstoelen, weidevogelfotografie, landschapsfotografie, fotograferen van gebouwen, maar ook portretfotografie en foto’s maken van elementen in steden.

Tijdens de inleiding van Auke liet hij een aantal van zijn foto’s zien op gebied van sport, landschap, macro en portretten. Daar zaten erg mooie foto’s bij.

Het belangrijkste punt, de invulling van de fotoclub, leverde de volgende ideeën, voorstellen en opmerkingen op:

 

Frequent bij elkaar komen is belangrijk.

Groepje leden maakt afwisselend een programma.

Wel een keer een beroepsfotograaf uitnodigen.

Met elkaar op pad gaan is leerzaam.

Werken met een opdracht.

Foto bewerken met Paint.

Contact opnemen met een fotoclub.

Enz.

foto van Bertha Compagner Aan het eind van de bijeenkomst kwam het gezelschap tot de historische beslissing dat er op donderdagavond 17 januari 2013 een fotoclub is opgericht binnen de vereniging natuurwerkgroep de Reest.

Over data en opdrachten werden ook meteen al afspraken gemaakt