Werkgroep knot bijna dertig wilgen

Wilgen knotten in het ReestdalEven ten noorden van Dedemsvaart, ter hoogte van begraafplaats De Mulderij, ligt de bovenloop van de Reest. Het beekje kronkelt onopvallend door de natte en schrale hooilanden en heeft hier de breedte van een flinke sloot. Wat in dit vlakke landschap wel direct wordt opgemerkt zijn de rijen knotwilgen, die het landschap op deze locatie een bijzondere sfeer geven. Het zijn er rond de tachtig en ze zijn allemaal eigendom van Landschap Overijssel. Net als de drassige Knotten is leuk werkgraslanden aan deze (Overijsselse) kant van de Reest. De wilgen moeten met enige regelmaat worden geknot. Onderhoud is essentieel. Om de twee, drie jaar wordt het Reestdal hier bezocht door de werkgroep landschapbeheer van de natuurwerkgroep de Reest. Gewapend met snoeischaren, zaagjes en ladders betreden de vrijwilligers het gebied, zoeken een knotwilg en beginnen twijg voor twijg, teen voor teen, de wilg van zijn knot te bevrijden. En als de boom klaar is, zoeken ze een andere boom. Er staan er genoeg. Deze morgen zijn ongeveer 25 mensen actief: de vaste ploeg van de werkgroep landschapbeheer, vier scholieren voor hun Maatschappelijke Stage en vrijwilligers van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij. Wilgentenen zijn prima materiaal voor het maken van ooievaarsnesten en die liggen hier voor het oprapen. Aan het eind van deze mooie wintermorgen zijn 27 wilgen geknot.

Piet Spoelstra heeft een leuke video gemaakt van deze ochtend.