De Amerikaanse vogelkers te lijf

allemaal amerikaanse vogelkersweg met die exoot!Op zaterdag 10 oktober 2009 streek de werkgroep Landschapbeheer neer in de buurtschap Groot Oever om in een eikenhakhoutbosje de exoot Amerikaanse Vogelkers te bestrijden. Het bosje deed vroeger dienst als producent van geriefhout. Bomen als eiken, berken en lijsterbes komen van nature veel in dit soort bosjes voor. Een boom die er niet in thuis hoort is de Amerikaanse Vogelkers, in kringen van bosbouw en bosbeheer ook wel ”bospest”genoemd. Deze struik, niet te verwarren met de inheemse vogelkers, is een bijzondere snelle groeier en een woekeraar. Overal waar deze boom verschijnt, komen inheemse bomen in de verdrukking. Landschap Overijssel duldt in haar reservaten in principe alleen inheemse boom- en struiksoorten. De kleine groep (werkt op dinsdag- en woensdagmorgen) heeft in de afgelopen jaren op veel locaties in het Reestdal de Amerikaanse Vogelkers uitgeroeid. Op de plek van deze werkmorgen stond het bos nog vol een- of tweejarige zaailingen. Het maatschappelijk stage in de natuur natuurbeheer of tuinieren?waren er honderden. Gelukkig waren ze vrijwel allemaal gemakkelijk met de schep te elimineren. Leuk werk? Niet echt, je begeeft je op de grens tussen landschapbeheer en tuinieren. Voor het eikenhakhoutbosje was het wel goed. Dat heeft de komende jaren weer bestaansrecht. De kleine eiken krijgen de komende jaren weer genoeg licht om door te kunnen groeien en de aloude functie van dit geriefhoutbosje is ook weer gewaarborgd. Toch nog nuttig werk dus!

 

resultaat: alle vogelkersen kansloos  Wilt u meer weten over de Amerikaanse vogelkers?
klik dan hier…>