Drukke tijden voor de roek

Ieder jaar tellen we de nesten in de roekenkolonies in de regio. De regio is de voormalige gemeente Avereest. Dat tellen doen we al jaren. Ooit zat er een hele grote roekenkolonie in het Colenbrandersbos aan de Tottenhamstraat in Dedemsvaart. Maar daar is het nu heel erg stil. Geen roek te beleven. En de kleine reigerskolonie die er jaren zat is er ook niet meer.

Skatebaan naast De Zeven Linden Dedemsvaart

Skatebaan naast De Zeven Linden Dedemsvaart

Niet geliefd 

Roeken zijn niet populair. Vaak wordt geklaagd over scheit, lawaai en er zijn mensen die deze vogel bedreigend vinden. Veel mensen denken dat het schadelijke vogels zijn. Dit is ten dele waar. Als roeken zaaigoed uit de grond pikken is dat irritant. Wat minder aandacht krijgt is het voedselgedrag van de roek. Het hele jaar door eten roeken veel schadelijke insecten, zoals emelten en ritnaalden uit de bodem. Dus als je de roek een schadelijke vogel vindt doe je hem te kort.

Kolonie Veldzicht Balkbrug

Kolonie Veldzicht Balkbrug

Kolonievogels

Roeken worden nog wel eens verward met kraaien. Ze lijken misschien wel erg op elkaar, maar roeken zijn kolonievogels. Kraaien houden niet van die drukte. In Balkbrug en Dedemsvaart en omgeving komen een grote roekenkolonie voor en een aantal kleinere. De grote kolonie bevindt zich in het bos ten noorden van Veldzicht in Balkbrug. Dit bos wordt ook wel het “Donkere bosje” genoemd. Wat de reden hiervan is, is niet duidelijk, het bos is verre van donker. Het bestaat vooral uit grote hoge eikenbomen. Eiken laten altijd veel licht door. Op de bodem groeit veel vlier en in het voorjaar bloeit de salomonszegel.

Roeken houden van kinderen

De kleinere kolonies vind je in de regio rond Dedemsvaart. Wat opvalt is dat roeken graag nestelen in de buurt van kinderen. Zo zit er een kleine kolonie bij de Groen van Prinstererschool aan de Langewijk. Ook basisschool De Langewieke mag zich verheugen in de aanwezigheid van een kleine roekenkolonie. Naast de Zeven Linden, langs de skatebaan is het gekras van de roeken niet van de lucht. Die kolonie zit er al een poosje. De nesten zitten relatief laag, maar voor de vogels blijkt dat geen probleem. Ze voelen zich blijkbaar thuis op die plek.

Korte Jacht

Korte Jacht

Tellingen 

Niet de roeken worden geteld, maar de nesten. Half april mag je ervan uitgaan dat de nesten in een kolonie bijna allemaal bezet zijn. De resultaten:

Donkere Bosje/Veldzicht              253 nesten

Lange Jacht                                     15 nesten

Rheezerend 32                                15 nesten

Langewijk 423 (GroenvanP)            11 nesten

Langewijk 178 (Langewieke)             7 nesten

Skatebaan/Zeven Linden                 53 nesten

Mulderij/Zuidwolderstraat               10 nesten

De telgegevens worden doorgegeven aan SOVON

Rheezerend

Rheezerend