Werkgroep landschapsbeheer actief in houtsingel Landschap Overijssel

Het is de laatste werkmorgen van 2015 voor onze werkgroep landschapsbeheer en alles zit mee. Het weer bijvoorbeeld. De regen die wordt voorspeld zal pas in de middag komen ( en die voorspelling was zeer juist, het water kwam later op de dag met bakken naar beneden), rond de klok van negen mogen de 15 vrijwilligers van geluk spreken: het zonnetje schijnt! Weersomstandigheden zijn erg essentieel bij het werken in het landschap. Een houtwal afzetten is bij regenachtig weer niet prettig en bovendien gevaarlijk. Hout wordt dan glad en glibberig en dat is bij het zagen lastig. En je wordt zelf natuurlijk nat en koud.

b1Naast het mooie weer is de werkplek ook mooi: een brede en lange houtsingel, grenzend aan het fietspad van de Meppelerweg, tegenover buurtschap Den Huizen. Een stille werkplek wordt het niet deze dag, want honderden deelnemers van het motorspektakel Off The Road Rit Balkbrug vliegen als zoemende muggen het zandpad van De Schapenstreek in. Maar echt last hebben we er niet van.

In drie etappes 

Vorig jaar zette de werkgroep op twee morgens ongeveer 50 meter van de houtsingel af. De stobben lopen inmiddels al weer uit. Dit werkseizoen werkt de groep weer twee keer op deze plek en volgend jaar hoopt de groep de klus af te ronden. Er wordt deze morgen weer  flink gezaagd en gesleept. Het vallen van een boom blijft indrukwekkend, al zijn ze hier niet zo groot. Volgende maand gaan de grote jongens met de trekzaag om. Takken worden aan de rand op rillen gegooid, of in het naast liggende weiland neergelegd. Haardhout wordt verzameld. En om elf uur is de soep heerlijk! Dan nog een uurtje aan de slag. Aan het eind van de morgen zien we een mooi resultaat. Die vijftig meter halen we wel dit jaar.

b3

Hakhout

Hakhoutbeheer was vroeger een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf. Houtwallen en houtsingels werden geplant vanwege het geriefhout, dat na een aantal jaren werd geoogst. Geriefhout is hout dat je oogst voor dagelijks gebruik : takken voor de oven of voor het maken van bezems, hout voor rikkepalen en gereedschap. En natuurlijk gekloofd hout voor de kachel. In veel beekdalen zie je houtwallen, houtsingels en geriefhoutbosjes. Vaak zijn ze eigendom van een natuurbeschermingsorganisatie of een particulier. Het onderhoud wordt niet meer door boeren gedaan, maar door vrijwilligers of particulieren die het hout op stam kopen en in afspraak met de eigenaar het hout oogsten. Een houtsingel heeft een kapcyclus van ongeveer tien jaar. Nu hebben deze landschapselementen vaak een ecologische waarde: het zijn rustgebiedjes voor wild, veel vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid, zoogdieren als de das gebruiken deze “linten in het landschap”  als veilige route naar hun voedselgebieden.