We werken met scholieren in het landschap

De natuurwerkgroep de Reest gaat samenwerken met het Vechtdal College in Dedemsvaart. Doel: jongeren meer betrekken bij natuur en landschap.

In de periode januari tot half maart 2016 gaan leerlingen van de klassen 2 basis, kader en mavo van het Vechtdal College in het Reestdal aan het werk voor Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. De eerste twee werkmiddagen hebben we inmiddels gehad. Op 27 en 28 januari klusten 19 leerlingen voor Het Drents landschap. Dit project “Scholieren doen groen” wordt georganiseerd en gecoördineerd door de werkgroep landschapsbeheer van de natuurwerkgroep de Reest.

a22Relatie met je landschap

De werkgroep landschapsbeheer is al jaren actief in reservaatgebieden van het Reestdal. Het bestuur ziet dat veel jongeren geen band (meer) hebben met het landschap waarin ze wonen en wil niet met lede ogen toezien dat dit proces doorgaat. De meeste scholieren vinden het (vooral onder schooltijd) heerlijk om buiten te zijn. Door ze in de natuur een zinvolle taak te geven in het onderhouden van een mooi landschap bestaat de kans, dat ze hun eigen omgeving met andere ogen gaan zien.

Gezond

Om jongeren te laten ervaren, dat het cool is om in de natuur te zagen, te slepen en te zweten, gaan leerlingen een keer in het Reestdal aan het werk. Onder begeleiding van ervaren vrijwilligers gaan ze in kleine groepjes, gewapend met gereedschap, allerlei klussen in het landschap doen: opslag uit de heide verwijderen, een boswal opsnoeien, een kikkerpoel vrijmaken van struiken, een wilg knotten, enz. Soms is het best zwaar werk, maar erg gezond. Een paar uur lekker fitnessen in de natuur. En na afloop zie je altijd resultaat.

a3

Pilot

De zes werkmiddagen zien we als een pilot. Zijn de ervaringen van de school en van de nwg positief, dan gaan we volgend werkseizoen door.

Gereedschap  

De natuurwerkgroep de Reest zorgt in samenwerking met Landschap Overijssel voor goed gereedschap, werkhandschoenen, veiligheidsbrillen en helmen. De leerlingen moeten kleren dragen die vies mogen worden en laarzen zijn verplicht.

 

Rabo Clubkas Campagne 

We willen graag een eigen depot met gereedschap, kleding, goede laarzen, e.d. om met leerlingen veilig en verantwoord te werken. Dat kost geld. Om dit te kunnen bereiken doen we mee met de Rabo Clubkas Campagne. Hierover straks meer info op deze website.