Wandelen langs vier landbouwgewassen

In het voorjaar plaatste de natuurwerkgroep de Reest infopaneeltjes over (oude) landbouwgewassen. Ze staan in de buurt van De Wheem op Oud-Avereest langs populaire wandelpaden.  De vier gewassen werden op ambachtelijke wijze, dus met de hand ingezaaid. Dit mocht op de essen van Landschap Overijssel. Vier lange stroken met winterrogge en spelt (ingezaaid in  oktober) en haver en boekweit (ingezaaid in mei). Inmiddels is het zomer en is er veel veranderd. De twee wintergranen op de Zuidberg (langs wandelroute richting kerkbruggetje) zijn over een paar weken oogstrijp. Spelt doet het veel minder dan de winterrogge. Veel opgaand gras tussen de halmen, maar er is spelt genoeg om naar te kijken. Lettend op de kleine paadjes die hier tussen de gewassen te vinden zijn, wordt er naar hartenlust gefotografeerd.

boekweit

boekweit

De andere twee stroken liggen langs het graspad dat de wandelaar vanaf de begraafplaats va Oud-Avereest naar Den Westerhuis leidt. Het is hier erg mooi. Lopend tussen twee hoog gelegen essen waan je je in een andere tijd. Hier vind je de paneeltjes over  haver en boekweit. De gewassen doen het hier goed. Haver moet nog gaan bloeien, de boekweit is een lust voor het oog ! Het gewas staat in volle bloei en trekt nu al talloze  vlinders en bijen aan.