Project Landbouwgewassen krijgt vorm : gewassen in de groei en de eerste paneeltjes staan

Tussen de begraafplaats van Oud Avereest en Den Westerhuis loopt een graspad tussen twee essen. De akkers liggen duidelijk op een zandrug. Je moet echt even de bult op als je richting Den Westerhuis loopt. Op de essen wordt meestal winterrogge verbouwd. Landschap Overijssel is eigenaar van dit mooie stukje Reestdal.

aSamenwerking met Landschap Overijssel 

Op de oostelijke es hebben we samen met Landschap Overijssel vijf gewassen ingezaaid. Spelt en winterrogge zaaiden we in oktober 2016 in.  Dit zijn wintergranen. Eind april 2017 zaaiden we boekweit, haver en zomergerst in. Landschap Overijssel zorgt voor het zaaigoed en bewerkt de grond. Wij, de natuurwerkgroep de Reest,  zaaien op de ouderwetse manier met de zaaikorf in en leveren de infopaneeltjes voor dit project.

Paneeltjes geplaatst

Vanmiddag plaatsten we vier paneeltjes bij de ingezaaide stroken : informatie over haver, boekweit, winterrogge en spelt. Er komt nog een paneeltje over zomergerst. Kijken we naar de ontwikkeling van de gewassen, dan valt het volgende op:

  • de winterrogge staat er mooi bij, de combinatie met de korenbloemen is prachtig om te zien.
  • spelt heeft het moeilijk, de planten hebben nog geen aar gevormd.
  • boekweit doet het goed, de eerste bloemen zijn al te zien.
  • haver staat er goed bij, moet nog gaan bloeien.
  • zomergerst lijkt niet tot ontwikkeling te komen, het gewas groeit niet goed.
Natuurakker

Natuurakker

Natuurakker 

Langs het kerkenpad richting het kerkbruggetje ligt aan de linkerkant een mooie es met de naam De Zuidberg. Deze akker hebben we in november 2016 ingezaaid met een mengsel van winterrogge en akkerkruiden.  Tussen de rogge bloeit nu bladrammenas. Straks wordt de akker kleurrijker door de bloei van een heleboel andere kruiden.  Hier plaatsen we binnenkort een nieuw infopaneeltje.