Op landgoed Vilsteren kun je heerlijk wandelen : kuiertocht van 18 kilometer

Het waait nog flink op deze vroege zondagmorgen, maar het zonnetje laat zich zien en het is fris. Dus: ideaal wandelweer. De groep van veertien wandelaars ( helaas nogal wat afmeldingen)  is er helemaal klaar voor.  Startpunt is de parkeerplaats bij de kerk van Vilsteren. De tocht begint direct al mooi.  Het statige oude beukenbos even buiten het dorp is in herfstsfeer. De bladeren beginnen te kleuren en de kronen van de beuken laten meer licht door. Opvallend in een beukenbos is altijd de bodem, die nauwelijks een kruid- en een struiklaag kent. Te weinig licht bereikt zomers de bodem.

Vecht 

Aan de andere kant van de Vilsterseweg duikt de Vecht op. Smalle romantische paadjes kronkelen over oude rivierduinen en leiden ons hier langs prachtige uitzichtpunten over het schitterend Vechtdal. Hier liggen ook dode rivierarmen,  op sommige plekken ingesloten door ondoordringbaar moerasbos.  Een smal fietspad brengt ons bij de Vechtstuw van Vilsteren.  Een waterschapshuisje beschermt ons tegen een felle regenbui. Mooie gelegenheid om even de rugtas te openen en koffie te drinken. We hebben dan ongeveer 5 kilometer gelopen.

Plaggenmarsch 

Na de bui lopen we een stukje terug en passeren de nieuwe nevengeul van de Vecht. Ruimte voor de rivier ! De route brengt ons dan in een gebied dat lang niet iedereen kent: Plaggenmarsch, een bosrijk en nat natuurreservaat waar het mooi wandelen is. De naam “mars” komt van moeras en betekent laaggelegen nat gebied. Hier lopen nog wegen met de namen “De Oude Mars” en “Watersteeg” . Het moet  hier veel natter geweest zijn.  Na het oversteken van de mooie oude Vechtdijk lopen we een eindje over de Markweg. De Bosweg brengt ons bij lekkere koffie en gebak in restaurant Madrid. We hebben dan ongeveer 9 kilometer gelopen.

Vilsterse Veld 

We lopen door het bos parallel aan de Tolhuisweg en passeren het mooie landhuis Hessum. Dan even over het asfalt en al gauw aan de andere kant van de weg het bos in. De paden zijn modderig, maar een beetje wandelaar maalt daar niet om.  De sfeer in de groep is opperbest. Er wordt wat afgepraat.  Lopen in een groep heeft een nadeeltje : je gaat vaak zo op in het gesprek met anderen, dat je soms vergeet eens goed om je heen te kijken. Voordeel: lopen in een groep geeft zoveel afleiding, dat je je als het ware naar het eindpunt gedragen voelt. Vooral als je even een dipje hebt (mag best over een afstand van 18 kilometer) is dat best lekker. We steken de Arriva-spoorlijn Zwolle-Emmen over en hebben het bij de overweg nog even over de inschattingsfout bij het treinongeluk van februari 2016.  Dan brengt een lang bospad ons bij de rand van het Vilsterse Veld. Ook dit heideterrein behoort bij het meer dan 1000 ha grote Landgoed Vilsteren. Het is ongeveer 60 ha groot en er lopen geen paden over de heide. Sterker nog, grote delen van het terrein zijn rustgebied en niet toegankelijk. De heide  ziet er prachtig uit; open met weinig opslag en hier en daar solitaire bomen zoals vliegden en berk. We lopen richting de Vilsterse Allee en houden uitzicht op de heide. We hebben er ongeveer 15 kilometer opzitten.

Zichtlijnen 

We ontkomen er niet aan, maar we moeten over het asfalt om weer een zandpad te bereiken.  Er is even geen verkeer op Vilsterse Allee. Een paar honderd meter asfalt loopt eigenlijk ook wel lekker. Bij de eerste boerderij links duiken we het vrije veld in.  Stille bospaden brengen ons richting een tweede spoorwegovergang. Deze ligt vlak achter het dorp Vilsteren. De cirkel is dus bijna rond.  We komen bij een bijzondere plek: De Zeven Alleetjes. Bij een houten bank komen zeven zichtassen ( in de vorm van smalle laantjes) bij elkaar. Het is een overblijfsel uit het eind van de 18e eeuw toen de Franse Landschapsstijl erg populair was.  Een van de laantjes brengt ons weer in het dorp Vilsteren. We hebben allemaal genoten van dit prachtige stukje Overijssel.  Met een lekker voldaan gevoel ( lange afstandswandelaars kennen dit ) gaan we huiswaarts.

Landgoed Vilsteren heeft een mooie website met erg veel informatie.

Meer foto’s zien ?

Kijk dan op onze Facebook -pagina.