Verbinding heideveldjes

 

haardennenlg54065423doorbraaklgIn De Haardennen liggen meerdere kleine heideterreintjes. Het zijn restanten van een groot heidegebied dat jaren geleden op de flanken van het Reestdal te vinden was. Veel van deze terreintjes liggen geïsoleerd. Deze situatie duurt al jaren. De karakteristieke fauna van de heide (adder, levendbarende hagedis) is gebaat bij een groot aaneengesloten biotoop. Het project ”Vipera verbindt” heeft o.a. als doel de leefomstandigheden van reptielen te verbeteren. In De Haardennen is het resultaat  al goed te zien. De kale vlaktes, die zijn ontstaan nadat delen van het bos zijn weggeschoven, zullen over een paar jaar veranderd zijn in heide. Er is een verbindingszone gecreëerd tussen boswachterij Staphorst en het Reestdal. Op zaterdagmorgen 13 maart mocht de werkgroep landschapbeheer een kleine bijdrage leveren aan de ontsluiting van een heideveldje. In het zuidelijk deel van De Haardennen werd een “corridor” gemaakt tussen twee heideperceeltjes. Er werd flink gezaagd en aan het eind van de morgen was de doorgang gerealiseerd. Er moet nu nog geplagd worden. Dat gebeurt op de tweede zaterdag van april.

_DSC5446lrdsc5425lr

Voor informatie over Vipera project, klik hier