Start Scholierenproject 2017-2018 “Scholieren doen groen”

Het miezert als we met negen leerlingen van het Vechtdal College Dedemsvaart over het blubberige kerkenpad lopen. Vanuit De Wheem lopen we naar Drenthe. Daar wachten twee dichtgegroeide heideveldjes op ons. Vanmiddag beginnen we nu echt met het project. Twee keer al moesten we deze eerste klus annuleren. Een keer vanwege de regen, vorige week was werken onmogelijk door het flinke pak sneeuw dat viel. Je kunt alleen maar prettig in het landschap  werken als het droog is. En als je voor het eerst met een groepje scholieren  het veld in gaat moet het gewoon hartstikke mooi weer zijn. Maar dat is het niet. Sterker nog, het is overal één en al blubber en grote diepe plassen op het kerkenpad maken het er ook niet leuker op. Maar wat zien we ? Met hun nieuwe warme veiligheidslaarzen (dankzij een gift van het MMC Dedemsvaart) stappen de scholieren enthousiast en met veel tumult in de diepste plassen ! Ze vinden het prachtig. Zo worstelen we ons naar de werkplek.

We gaan aan het werk voor het Drentse Landschap. In het bos liggen twee kleine heideveldjes bijna onzichtbaar door opslag van eik, berk, krent en grove den. Het Landschap wil deze heideveldjes graag weer herstellen. Gewapend met takkenschaar en zaag mogen onze scholieren hier hun energie zien kwijt te raken. En dat lukt aardig. Voor het eerst in je leven zo’n grote takkenschaar in je handen. Dat is zwaar werk. En boompjes zagen en het bos in slepen dat doe je als 13/14 jarige ook niet elke dag. Maar met een beetje hulp van ons (Mieke,Chris en Jan) lukt het best aardig. Al na een half uurtje zijn de werkhandschoenen doorweekt en zitten de kleren onder de groene alg. Verwende jeugd ? We merken er niets van. Niemand klaagt. En de warme chocolademelk vinden ze heerlijk. Omdat de motregen niet stopt houden we iets eerder op. Vies, nat maar met een goed gevoel baggeren we in de schemer terug richting De Wheem. De kop is eraf. Nog zeven middagen te gaan. We hebben nog leuke klussen voor ze in het verschiet. Op dinsdag 12 januari gaan we weer verder. Als het weer een beetje meezit.