De Vipera’s van het Staatsbos zijn ons (waarschijnlijk) dankbaar

Drie keer is de werkgroep landschapsbeheer nu een zaterdagmorgen actief geweest in de Vipera Verbindt -strook in de boswachterij Staphorst.  Inmiddels is zo’n 250 meter geschoond van opslag van dennetjes en lariks. In het vroege voorjaar knippen we nog de berken bij de grond af. De kans dat een berk dan niet meer terugkomt is groot. Juist in de periode dat de sapstroom op gang moet komen delen wij, natuurliefhebbers (?!),  de boom de genadeklap uit. Maar ja, dat is natuurbeheer. Daarin moet je altijd keuzes maken.  Kies je  voor behoud van de berken, prima, maar dan verdwijnt de heide.  Geen stalmest op grasland, want je wilt de flora van vroeger terug ? Geen probleem, maar weidevogels zul je dan niet tegenkomen. Keuzes maken dus.  Aan het eind van de morgen lieten de 11 berken-en dennendoders hun voldane blikken over de “gezuiverde” heide glijden.  De klus is hier nog lang niet af, maar de gemiddelde adder (Vipera Vipera) in dit behouden biotoop kan er alleen maar blij mee zijn.

De strook heide in de boswachterij is een onderdeel van een (nog niet geslaagde) ecologische verbindingszone tussen de boswachterij Staphorst/IJhorst en De Haardennen/Reestdal.  Op het Westerhuizingerveld  wordt de heide onderbroken door grasland en maisakkers.  De mogelijkheid twee natuurgebieden met elkaar te verbinden ging verloren als gevolg van de economische crisis en de daarop volgende bezuinigingen op natuurbeheer.

 

 

Meer weten over het Vipera Verbindt project ? Klik dan hier.

Meer foto’s op onze Facebook-pagina.