Natuurakker en akkerrand ingezaaid met eenjarige akkerbloemen

Op maandagmorgen 23 april hebben we op twee locaties bij Oud-Avereest akkerbloemen ingezaaid.  Dit doen we als onderdeel van ons project “Landbouwgewassen in het Reestdal 2018 ” dat we realiseren in samenwerking met Landschap Overijssel.

 

gele ganzenbloem

Bloemrijke akkerrand

Tegenover de openbare basisschool Oud-Avereest heeft Piet Oosting van Landschap Overijssel een akkerrand langs het pad zaaiklaar gemaakt. De strook ligt langs de weg naar Rabbinge. (zie foto)  Hier komen veel wandelaars langs. De es zelf is door het Landschap ingezaaid met winterrogge. Dit graan groeit al volop. Straks, als de winterrogge rijp is (juli) is de akkerrand een lust voor het oog. Dat moet ook wel als je ziet wat we ingezaaid hebben: een zaadmengsel met maar liefst 15 eenjarige akkerbloemen. Het mengsel is afkomstig van De Cruydthoeck  en bevat de volgende bloemen:

Agrostemma githago – Bolderik
Centaurea cyanus – Korenbloem
Consolida regalis – Wilde ridderspoor
Glebionis segetum – Gele ganzenbloem
Matricaria chamomilla – Echte kamille
Misopates orontium – Akkerleeuwenbek
Papaver dubium – Bleke klaproos
Papaver rhoeas – Grote klaproos
Silene conica – Kegelsilene
Silene gallica – Franse silene
Silene noctiflora – Nachtkoekoeksbloem
Tripleurospermum maritimum – Reukeloze kamille
Vaccaria hispanica – Koekruid

Natuurakker 

Dit is nog niet alles . De Zuidberg hebben we ingezaaid als natuurakker. Drie zomergranen (zomergerst,zomertarwe en haver) zijn hier gezaaid in combinatie met hetzelfde mengsel als die van de akkerrand. De Zuidberg is een bekende plek. De bolvormige es ligt langs het veel belopen kerkenpad achter de Reestkerk van Oud-Avereest.  Vanaf een bankje heb je hier een prachtig overzicht over het Reestdal. Ook deze akker zal in de komende zomer weer veel wandelaars hun mobiel of camera doen grijpen. Ook deze akker wordt door Landschap Overijssel zaaiklaar gemaakt en bewerkt.

Inzaaien Zuidberg

Doel van het project. 

Waarom doen we dit ? Landschap Overijssel en natuurwerkgroep de Reest streven naar een grotere biodiversiteit in het Reestdal.  Bloeiende akkerflora trekt veel insecten aan en een florerende insectenwereld is de basis van een gevarieerd ecosysteem. Insecten zorgen bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten en staan op de menulijst van vele vogelsoorten.  Juist die insecten krijgen het steeds moeilijker in het agrarische landschap. Misschien dat bloeiende natuurakkers en akkerranden voor wat meer balans kunnen zorgen.  Bovendien is een akker die vol staat met een heleboel soorten kruiden een prachtig gezicht .

 

Paneeltjes

Bij de ingezaaide gewassen en natuurakkers plaatsen we dit voorjaar infopaneeltjes.