Van het bestuur

Molen De Star verslag broodbakcursus 26 oktober 2022.

Ingezonden op 28 oktober, 2022 om 7:36 pm

Woensdag 26 oktober j.l. was er een broodbakcursus georganiseerd in Molen de Star in Balkbrug onder de bezielende leiding van Pieter Ubels, oud- bakker van bakkerij Oegema in Dedemsvaart.

Er waren 12 deelnemers die ieder een eigen motivatie hadden om hun broodbakkwaliteiten te verfijnen of de eerste beginselen te leren. Een belangrijke motivatie was dat er juist in deze tijd het zinvol is om dit ambacht te leren beheersen.

Er zijn 3 verschillende broden bereid. Een mueslibrood, een Toscaans kaasbrood en krentenbollen. De resultaten waren uitstekend mede omdat de Molen professionele apparatuur heeft. Bovendien werden er allerlei informaties uitgewisseld met de nadruk op het bakken van broden in de thuissituatie. Foto’s zijn geplaatst op Facebook (ook voor niet Facebook leden te bekijken).

De recepten van deze 3 broden staan op de website van de Molen. www.molendestar.nl.

De volgende broodbakcursus is op woensdag 30 november om 13.00 uur in het magazijn naast de Molen. Ook deze keer o.l.v. Pieter Ubels. Deze cursus staat in het teken van Sinterklaas. De deelnemers kunnen zich opgeven via de website van Molen de Star.

Molen De Star aanwezig op streekmarkt SiEsAn 15 oktober 2022

Ingezonden op 8 oktober, 2022 om 3:35 pm

A.s zaterdag staat Molen De Star op de streekmarkt op camping SiEsAn in Balkbrug met een kraam met meelproducten. De markt is van 13.00-17.00, dus van harte welkom. Let op alleen contant betalen op de markt. Daarnaast is de molenwinkel bij Molen De Star op de reguliere tijden geopend. 

Verder alvast voor de agenda. We zullen ook aanwezig zijn op de streekmarkt op 19 november bij Brouwerij Avereest in Dedemsvaart en op de Kerstmarkt in De Boslaan in Balkbrug op 7 december.

Persbericht Molen De Star Broodbakcursussen najaar 2022

Ingezonden op 21 september, 2022 om 2:14 pm

Molen de Star in Balkbrug start deze herfst en winterseizoen weer met broodbakcursussen.

De 3 eerste data zijn:

Woensdag 26 oktober.

Woensdag 30 november.

Woensdag 21 december.

Tijdstip: 13.00 tot ongeveer 16.00 uur.

Aantal deelnemers: 10 per keer.

Opgeven bij molendestar@gmail.com

De cursussen worden gegeven door bakker Pieter Ubels. Hij was voor vele jaren de eigenaar bakker van bakkerij Oegema in Dedemsvaart. Pieter wordt geassisteerd door 2-3 amateur bakkers van Molen de Star.

Molen de Star is in het bezit van 2 professionele broodbakovens en een rijskast.

Onder leiding van de bakker gaan de deelnemers aan de slag om verschillende soorten broden te bereiden. Uiteraard kunnen de eigen gemaakte bakproducten meegenomen worden voor eigen consumptie.

Op de datum in december worden allerlei kerstbroden gebakken o.a. een kerststol.

De deelnemersprijs is 20E pp voor de data in oktober en november. Voor de datum in december vraagt de Molen 25E pp vanwege de grotere hoeveelheid grondstoffen die nodig is voor de kerstbroden.

Deelneming vindt plaats in de volgorde van binnenkomst: Wie het eerst komt, die het eerst maalt (Molengezegde)!

Van harte uitgenodigd.

10 september, Overijsselse Molendag en Open Monumentendag – Thema DUURZAAMHEID

Ingezonden op 30 augustus, 2022 om 12:04 pm

We gebruiken het woord zo vaak en we doen ons best om duurzaam door het leven te gaan. Het wijst ons ook op onze verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met de monumenten die ons zijn nagelaten of duurzaam te produceren in ons bedrijf. Duurzaamheid is dan ook de keuze voor de landelijke monumentendag. In onze regio hebben wij de Open Monumenten Dag het thema “HERSTELDE MONUMENTEN & DUURZAAMHEID” gegeven en zijn wij herkenbaar aan de blauwe vlaggen met gele opdruk die u uitnodigen een kijkje te komen nemen.

Op 10 september bent u welkom van 12.00 tot 17.00 uur in het Streekmuseum de Kalkovens in Dedemsvaart en in het Landbouwmuseum met de Bierbrouwerij Avereest in Dedemsvaart, de Tuinen van Mien Ruys, en vanf 10.00 uur in molen “de Star” in Balkbrug, de Ommerschans en de Reestkerk in Oud-Avereest. Een door ons opgestelde route die u per fiets kunt rijden leidt u niet alleen langs die monumenten maar ook langs Zuivelboerderij de Waard en Boerderijwinkel “Vlees Uut ‘t Veld” in Balkbrug en melkveebedrijf Koonstra in de Vinkenbuurt waar u een kijkje kunt nemen hoe die bedrijven duurzaam produceren en u de streekproducten kunt kopen.

Genieten kunt u ook tijdens een bezoek aan de Vlindertuin van Tuinvereniging Avereest aan het Ommerkanaal, van het ambachtelijk gebrouwen streekbier in de winkel van de Bierbrouwerij Avereest bij het Landbouwmuseum, van de schitterende Tuinen van Mien Ruys, van de molenactiviteiten van molen “de Star” in Balkbrug waar u de molenproducten alsmede de boerderijproducten kunt kopen, van de historie rondom de Ommerschans of de expositie in de Reestkamer of het orgelspel in de Reestkerk in Oud-Avereest.

Op het terrein van de Kalkovens in Dedemsvaart kunt u naast een bezoek aan het Streekmuseum met de oudheidkamer, de Turfschuur en het turfschip, de kalkovens en de Gashouder een boottocht over het kanaal de Dedemsvaart maken, zien hoe de hoefsmid een Belgisch trekpaard voorziet van nieuwe hoefijzers die ter plekke worden gesmeed, zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt, hoe honing wordt gewonnen door de Bijenvereniging Ommen, hoe een bijenkorf wordt gevlochten en tenslotte onder het genot van een drankje genieten van muziek door piano en viool. Voor de kinderen is er op het Kalkoventerrein een kraam met oud-hollandse kinderspelen en kunnen kinderen bezig zijn met duurzaamheid door zelf een molen in elkaar te zetten waarvan de wieken draaien op een (mini)zonnepaneel of de verlichting in een zelf te bouw huisje gaat branden op een (mini)zonnepaneel.

De route die u kunt rijden kunt u starten op alle genoemde locaties en is duidelijk aangegeven op een kaart met routebeschrijving.

Wij wensen u een fijne en leerzame Open Monumenten Dag en heten u welkom op onze locaties.

Molen De Star update augustus 2022

Ingezonden op 10 augustus, 2022 om 1:12 pm

Afgelopen maanden zijn er weer diverse zaken gebeurd bij Molen De Star.

 • De schoolklassen van de voormalig gemeente Avereest zijn weer langs geweest om kennis te maken met de molen en koekjes te bakken.
 • 14 mei was het nationale molendag, een gezellige drukte bij Molen De Star.
 • Op 21 mei stonden we op de Streekmarkt bij de Van Dedemkerk in Dedemsvaart. Dit was een gezellige bijeenkomst waarbij we weer het nodige hebben verkocht.
 • De prijzen van de meelproducten zijn per 24 juli aangepast door onze leverancier. Deze nieuwe prijslijst is te vinden onder: 
  Bestellijst per 24-07-2022 )
 • Logboek van Molen De Star is weer bijgewerkt tot medio augustus, zie: Logboek 2022 : Molen de STAR.
 • 10 september is weer de jaarlijkse Overijsselse Molendag en Open Monumentendag. Activiteiten worden nog bepaald, maar de molen zal geopend zijn van 10.00-16.00.

Persbericht Nationale Molendag 14 mei 2022 – Molen De Star

Ingezonden op 4 mei, 2022 om 3:14 pm

Zaterdag 14 mei is het Nationale Molendag. Uiteraard doet Molen de Star in Balkbrug mee met dit festijn. Traditioneel worden er pannenkoeken gebakken volgens het eigen molenrecept. Er is een boekenmarkt georganiseerd i.o.m. de plaatselijke bibliotheek. Een accordeoniste zorgt voor de muzikale omlijsting. Gidsen zijn aanwezig om de bezoekers rond te leiden door de molen. De molen draait en maalt de gehele dag. Het wordt zoals altijd een gezellig gebeuren.

Van harte uitgenodigd

Activiteiten Molen De Star

Ingezonden op 23 april, 2022 om 8:59 pm

Afgelopen weken zijn er weer diverse zaken gebeurd bij Molen De Star.

 • De eerste schoolklassen van de voormalig gemeente Avereest zijn weer langs geweest om kennis te maken met de molen en koekjes te bakken.
 • 12 april is er voor het eerst in 2 jaar tijd weer een vrijwilligersavond georganiseerd. Hier is het jaarverslag besproken, deze is onder kopje nieuws via de hoofdpagina van de website in te zien. Verder heeft Gerard van der Holst een foto presentatie laten zien van restauraties aan de molen, bouw motoronderkomen en plaatsing motor + krukas en vliegwiel.
 • Op 16 april stonden we op de Reestmarkt bij de Reestkerk. Dit was een gezellige bijeenkomst waarbij we weer het nodige hebben verkocht.
 • 20 april was er weer een broodbakcursus voor het eerst in 2 jaar tijd. Op Facebook staan nog een paar foto’s. De volgende broodbakcursussen zijn in mei en september gepland.

 

Producten en prijslijst meel aangepast + activiteiten

Ingezonden op 25 maart, 2022 om 8:49 pm

Een update van de producten en prijslijst is doorgevoerd. 5 kg zakken zijn weer beschikbaar voor tarwemeel en tarwebloem. Zie onderstaande link.

Prijslijst meel+bakmixen 2022

Daarnaast kunnen we melden dat we binnenkort op een tweetal markten staan. 16 april is er een Paasmarkt bij de Reestkerk in Oud-Avereest en 21 mei staan we op de Reestmarkt bij de Van Dedemkerk in Dedemsvaart.

Tussendoor is er nog de nationale molendag op 14 mei, waar Molen De Star uiteraard weer aan meedoet. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we dan weer pannenkoeken bakken.

Update Molen De Star ruwoliemotor

Ingezonden op 6 december, 2021 om 9:00 pm

Na het plaatsen van de motor in het najaar van 2020, is er het afgelopen jaar hard gesleuteld, onderdelen bijgemaakt en zaken geregeld door de monteurs (Henk Schreur en Harm-Jan de Groot), Bert de Ruiter, het bestuur en andere vrijwilligers.

Uiteindelijk heeft dit er in geresulteerd dat we op dinsdag 23 november j.l. een heugelijk feit mochten vieren na de vele inspanningen in de afgelopen 9 jaar. De Ruston motor heeft die dag voor het eerst proefgedraaid. Er waren nog wat zaken die nog finetuning behoefden en vrijdag 26 november waren de monteurs aanwezig om nog het e.e.a. af te stellen. Aangezien de molenaars Bert en Detlef ook aanwezig waren heeft de motor vrijdagmiddag ook nog een kwartiertje gedraaid. 

De komende tijd zal de poer onder het steunlager nog worden opgestort, waarna dit moet uitharden en daarna zal alles van de motor nog worden nagelopen en waar nodig worden afgesteld. Wordt vervolgd.
 
De filmpjes van het proefdraaien van de motor zijn te vinden op Facebook, Deze zijn ook te openen voor mensen zonder account!!

 

 

Update Molen De Star

Ingezonden op 21 juli, 2021 om 11:54 am

Nu de regels weer versoepeld zijn hebben we besloten om Molen De Star ook weer open te stellen voor bezoek vanaf 26 juni. Wel het verzoek om de 1,5 m te handhaven bij het bezoek. Verder is de prijslijst aangepast van het meelverkoop en is ons winkelassortiment uitgebreid met droge worst van Emmink (Uut ’t Veld).

Als laatste is het leuk om te vermelden dat de motor nagenoeg draaivaardig is.

Top