Molenprijs 2012

BankGiro Loterij Molenprijs 2012

In samenwerking met de BankGiro Loterij organiseert Vereniging De Hollandsche Molen de molenprijs 2012. In 2011 heeft molen D’admiraal in Buiksloot deze prijs gewonnen. Beheerstichting molen De Star heeft in samenspraak met Bert de Ruiter besloten om in 2012 met het project De Maalstoel mee te dingen naar de molenprijs. Medio juli heeft beheerstichting Molen De Star te horen gekregen van Vereniging De Hollandsche Molen dat Molen De Star één van de vier genomineerden is. In september is het mogelijk om te stemmen op de projecten. Hierover volgt meer informatie te zijner tijd. Hieronder staat het projectplan in het kort.

Prijsvraag 2012

Doel: Project maalstoel molen de Star

MOLEN DE STAR is in 1936 voor het laatst gemoderniseerd. Op dat moment was de molen op zijn hoogtepunt in techniek als bedrijfsvaardige korenmolen. In dit plan zijn onder andere de jakobsladder, silo’s en 3 koppels maalstenen in gebruik genomen. Om dit plan kompleet te maken gaan wij voor een reconstructie van de maalstoel op de beganegrond die aan gedreven wordt door een ruwoliemotor, die duurzaam draait op plantaardige olieën. Bovendien wordt de in-uitvaart overkapping voor boten gereconstrueerd.

We proberen er een leerlingbouwplaats van te maken zodat de jeugd er kan leren timmeren, metselen en sleutelen aan de techniek. Dit past in het kader van onze lopende schoolprojecten.

Het is een aanwinst voor de mindervalide mens of mensen met hoogtevrees, zodat die op de beganegrond het maalproces ook kunnen bekijken.

Het is interessant voor de gehele gemeenschap, tevens een bron van informatie in techniek en bouwervaring.

Via de koppelingen aan de rechterkant kunt uw via verschillende pagina’s  meer informatie vinden over dit project, waaronder het uitgebreide projectplan.

Top