Pers

Verslag van de bijeenkomst Molen de Star op zaterdag 22 september.

Zaterdag  22 september was er een evenement voor genodigden in molen de Star in Balkbrug. Deze bijeenkomst stond geheel in het teken van de landelijke prijsvraag van deze molen. Dit is de laatste week waarop er gestemd kan worden. Het stemmen is heel eenvoudig via www.molenprijs.nl. Op deze site staan de 4 genomineerde molens. De Star kan aangeklikt worden en de rest volgt vanzelf. Juist in deze laatste week is het vergaren van stemmen erg belangrijk. Het zou toch mooi zijn als een Overijsselse molen voor het eerst in de geschiedenis deze prijs bestaande uit 50.000E zou winnen! Tot en met 30 september kan er gestemd worden. De uitslag is wordt op 4 oktober bekend gemaakt in de molen in Amsterdam Noord, die vorig jaar deze prijs gewonnen heeft. Het blijft hartstikke spannend.

De dag begon met een ludieke rondtocht door Balkbrug en Dedemsvaart in een prachtige antieke brandweerauto met veel houtwerk, die recent volledig gerestaureerd is. Onder luide sirenes ging de auto met een delegatie van molen de Star op weg. Er was veel bekijks voor dit schouwspel en het actiecomité heeft prachtig de aandacht kunnen vestigen op de prijsvraag.

Het comité van aanbeveling bestaande uit wethouder Rene de Vent en drie afgevaardigden van de Stichting Overijsselse Molen werden ontvangen met koffie en zelfgemaakte koek uit de winkel van de molen. Henk Duistermaat gaf een diapresentatie over de vele activiteiten rond deze molen en gaf uitleg over de verbouwing als de prijs gewonnen zou worden. Rene de Vent, de uitgenodigde wethouder van de gemeente Hardenberg hield hierna een toespraak, waarbij bleek hoe onder de indruk hij was over de vele activiteiten en het enthousiasme voor de prijsvraag. Dhr. de Vinne, voorzitter van de Stichting de Overijsselse Molen wenste het actiecomité veel succes en benadrukte hoe goed deze prijsvraag is voor het behoud van de Overijsselse molens.

Bert de Ruiter, de hoofdmolenaar leidde de genodigden door de molen, die gelukkig weer draaide na groot onderhoud in de afgelopen weken. Er volgde uitvoerig uitleg over de verbouwing als de prijs gewonnen mocht worden.  Er komt een maalkuip met een vierde koppel stenen op de begane grond. Deze kuip wordt aangedreven door een antieke motor, die kan draaien op allerlei oliën zoals afgewerkte frituurolie te leveren door de Avereester bevolking. Ook de oude invaart wordt hersteld om de situatie te bereiken van rond 1936, waarop de molen op zijn technische hoogtepunt was. De molen is op deze manier  goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn en de steile trappen niet kunnen beklimmen.

Na de rondleiding was er een maaltijd met soep en en prachtige hammen verzameld door Jan Nijensikkens de gepensioneerde meesterslager uit Balkbrug.

Iedereen ging tevreden naar huis en wenste het actiecomité succes met de laatste loodjes.

Een klein stukje in De Stentor, Vechtdaleditie als onderdeel van de molendag in Dalfsen.

‘Prachtig biertje’ kroon op dag

Auteur: door Hans Keesmaat |   maandag 10 september 2012 | 06:23

DALFSEN – “Nee hoor, we rijden elkaar niet in de wielen”, zegt Henk Hof, penningmeester van stichting Molen De Star als hij bij de Westermolen in Dalfsen flyers uitdeelt.

Maar hij geeft het toe: “Veel mensen kijken er wel van op; ik moet het vaak uitleggen.”

De korenmolen in Balkbrug is in de race voor de landelijke Molenprijs, en dus moet er geflyerd worden voor zoveel mogelijk stemmen. Maar de twee molens zijn geen concurrenten, legt hij uit: “De Westermolen is niet genomineerd. Bovendien is iedereen erbij gebaat als de molens in de regio weer draaien.”

Hardenberg.nu – 31 augustus 2012

Balkbrug – Korenmolen De Star staat in de steigers. Anne Doornbosch van Doornbosch Molenbouw en restauratiewerken uit het Groningse Adorp heeft donderdag de voorbereidingen getroffen voor onder meer vervanging van de windpeluwen aan de molen.
Naar verwachting zullen de werkzaamheden zeker een maand in beslag nemen. Het is een kostbare klus waarmee tussen de tien en vijftienduizend euro gemoeid is,’ aldus de molenbouwer. Door de restauratie zal De Star op 8 september tijdens Open Monumenten Dag niet kunnen draaien. ‘Wel zijn er die dag tal van andere activiteiten,’ zegt vice-voorzitter Harm Knol.

Molenprijs

Hij is dezer dagen vooral druk met de voorbereidingen voor een grote promotie-actie, die ertoe moet leiden dat de Balkbrugse molen de Molenprijs van de BankGiro Loterij wint. Het gaat hierbij om een bedrag van vijftigduizend euro. Vier Molenprojecten dingen mee naar de prijs. De molen met de meeste (digitale) stemmen wint.

Kosten noch moeite zijn gespaard om de komende maand zoveel mogelijk mensen in de wijde regio te laten stemmen op korenmolen De Star. Er zijn affiches, flyers en spandoeken gemaakt. Ook is er een comité van aanbeveling gevormd, waarin onder meer burgemeester Peter Snijders zitting heeft. Volgende week wordt de nieuwsbrief van De Star huis-aan-huis verspreid en ook zullen estafettebrieven verzonden worden.

Ambitieus plan

De Star zit in de finale van de loterij op basis van haar plan om het interieur van de molen terug te brengen naar de situatie van rond 1936. In dat jaar was de molen op zijn technisch hoogtepunt met drie koppel maalstenen en een vierde op de begane grond, aangedreven door een dieselmotor. Een deel van de reconstructie is al gerealiseerd. Met het te winnen geldbedrag wil het stichtingsbestuur de motor weer laten draaien. Nu op plantaardige oliën. ‘Dat zou betekenen dat het publiek bijvoorbeeld haar frituurvet bij de molen kan brengen. Ook de overkapping van de invaart voor boten wordt weer in ere hersteld,’ aldus Knol. Hij acht de kans op winst voor De Star best hoog. ‘De Star kent veel donateurs en sympathisanten. Bovendien hebben we een gedegen p.r. plan en mensen die een stem uitbrengen kunnen een gratis overnachting in een molen winnen. Alleen daarvoor al zou je het kunnen doen,’ lacht Knol. Hij duimt ervoor.

Voor de Molenprijs kan van 1 september tot 1 oktober 2012 gestemd worden op www.molenprijs.nl. Op donderdag 4 oktober wordt de winnende molen bekendgemaakt.

De Star genomineerd voor Molenprijs 2012

Auteur: door Hans Berkenbos |   vrijdag 27 juli 2012 | 06:27 De Stentor

BALKBRUG – De Star in Balkbrug is genomineerd voor de Molenprijs 2012. Samen met nog vier andere molens is de korenmolen uitgekozen om mee te dingen naar de prijs, die Vereniging de Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiroLoterij organiseert. “Een belangrijk moment voor onze molen”, vindt voorzitter Henk Duistermaat.

Samen met molenaar en bestuurslid Bert de Ruiter is het project De Maalstoel opgesteld en ingediend. “Met dit project willen wij de molen terug brengen naar het moment van 1936 toen de molen bedrijfstechnisch op haar hoogtepunt was. Daarna kwamen allerlei technische ontwikkelingen waardoor het werk van de molen naar de achtergrond verdween.” En ook de staat van de molen, maar daaraan is de afgelopen jaren hard gewerkt.

De molenaars en vrijwilligers, die aan De Star zijn verbonden, hebben inmiddels heel wat klussen zelf onder handen genomen. Voorbeelden zijn herinvoering van de jakobsladder, graansilo’s en drie koppels maalstenen. Maar de stichting die de molen beheert wil graag verder gaan met het verbeteren oftewel terugbrengen van de molen in de oude staat.

Het nu voorliggende plan behelst het idee om de maalstoel te reconstrueren op de begane grond en deze aan te laten drijven door een ruwoliemotor, die duurzaam draait op plantaardige oliën. “Hierdoor kunnen mensen met hoogtevrees of een handicap het maalproces ook goed volgen”, vervolgt Duistermaat.

Hij vertelt ook dat de stichting graag de overkapping voor de boten terug wil brengen bij de molen. “Vroeger liep er een wijk langs de molen, die de verbinding vormde tussen het Van Dedemkanaal en de Ommerschans. De brug, die je op oude foto’s nog naast de molen ziet, gaat over die wijk. Dat wist ik niet. Ik dacht altijd dat het de brug over het kanaal was. We zijn er achter gekomen omdat wij bezig zijn een boek over de geschiedenis van de molen te schrijven.”

Medio augustus gaat het actiecomité van korenmolen De Star naar Amsterdam om het project uitgebreid onder de aandacht van de commissie te brengen. De aanwezigen krijgen dan informatie over de wijze waarop de kandidatuur voor de prijs goed onder aandacht kan worden gebracht van een zo breed mogelijk publiek. “Ik weet dat er begin september een speciale website over de Molenprijs 2012 in de lucht gaat en dat het publiek kan stemmen, maar weet nog niet of dat via sms of mail gaat”, aldus Duistermaat.

Het project ziet hij het liefst als een bouwplaats voor leerlingen, die er kunnen leren timmeren en metselen. Aan de Molenprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Met dit bedrag hoopt de stichting de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Top