De eerste wilgen zijn geknot, maar klaar zijn we nog lang niet.

Wilgen knotten is een typische winteractiviteit.  Vanuit het gereedschapsdepot van Landschap Overijssel (op landgoed De Horte bij Dalfsen) rijden deze maanden talloze aanhangers met ladders, zagen, takkenscharen e.d naar vaak prachtige plekken in onze mooie provincie.  Ook onze vrijwilligers van de werkgroep landschapsbeheer mogen op zo’n mooie plek aan het werk.  Langs een oprijlaan haaks op De Mulderij bij Dedemsvaart staat een lange rij knotwilgen. Vier jaar geleden zijn ze voor het laatst van hun tenen ontdaan.  Nu zijn ze weer aan de beurt. Verderop in de hooilanden bij de Reest staan er nog meer, maar daar zijn we nog  lang niet aan toe.

Biodiversiteit

Knotwilgen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in een gebied. Vooral als ze ouder en weerbarstiger worden bieden ze onderdak aan allerlei mossen, planten en vogels. De steenuil bijvoorbeeld broedt vaak in holtes van geknotte bomen. Knotwilgen in het landschap zijn bovendien erg mooi om te zien. Bij het knotten worden de wilgentenen tot boven de knot afgezaagd.

Tenen 

Het weer werkt op deze zaterdagmorgen 12 januari 2019 niet echt mee.  Al gauw is het druilerig. Koud is het niet.  Met z’n veertienen gaan we aan de slag. Chris heeft de taken goed verdeeld. De grootste groep bestaat uit knotters, de rest doet niets anders dan slepen.  De afgezaagde en afgeknipte takken, in de wereld van de wilg spreken we over tenen,  mogen niet op de oprijlaan blijven liggen. Ze worden aan de rand van het hooiland neergelegd.  Van wilgentenen kun je soms niet meer spreken,  ze zijn zo dik en lang, complete bomen worden uit de knot weggezaagd.  Onze oproep in de media om gratis wilgentenen op te halen om er leuke dingen mee te doen ( zie onder) heeft een beetje respons gekregen. Twee ‘klanten’ kunnen we blij maken. Allebei willen ze wilgen langs de slootranden stekken. Dat gaat vast wel lukken, want een wilgentak in de grond stelt niet zo heel erg veel eisen.

schutting van wilgentenen

Met wilgentenen kun je dus leuke dingen doen

De takken zijn erg geschikt om te stekken.  Een rijtje wilgen langs een slootje, een paar stekken op een natte plek in je tuin , je steekt ze in de grond en de kans is groot dat ze aanslaan. Heb je een groententuin? Van de stevige takken van een wilg maak je prachtig bonenstokken.  Je kunt er ook een mooie schutting van vlechten. Kinderen kunnen van de buigzame tenen een hut bouwen.  Leuke creatieve ideeën vind je op deze website . 

Kom je helpen?

De natuurwerkgroep biedt de gelegenheid om wilgentenen gratis op te halen. We zijn namelijk nog niet klaar.  Er liggen nu al heel veel wilgentenen op je te wachten en in de komende weken wordt de productie opgevoerd.  Belangstelling voor wilgentenen ? Of kom je een keer helpen ? Stuur een mailtje en je krijgt meer info.

Mail: nwgdereest@gmail.com