Dertig knotwilgen staan er weer keurig geknipt bij

Eindelijk werkte het weer mee.  Nu eens geen koude snijdende wind of een vies miezerig motregentje, nee het leek wel voorjaar. En dat op de tweede zaterdag van februari. Prachtige wolkenlucht, lekker temperatuurtje en dat je soms door de harde wind bijna de knotwilg werd uitgeblazen, ach we namen het gewoon op de koop toe. Wat kan werken in het landschap mooi zijn ! Vrijwel altijd op een mooie plek, dit keer in de bovenloop van de Reest op De Mulderij.  Het Krok wordt de plek ook wel genoemd. Geen mens die deze naam kent. Lekker in je eigen tempo aan het werk.  Met zijn twaalven waren we deze morgen en de klus was best pittig. De laatste van de dertig wilgen moesten geknot. Iedereen die ervaring met wilgen knotten heeft , weet ook dat het niet alleen mooi, maar vooral ook best pittig werk is.

Historisch moment. Joop zaagt de laatste tak.

Zware takken

De wilgen die we bewerkten waren vier jaar geleden voor het laatst geknot. Dat gaat ons dus niet weer overkomen. Nou ja, volgende winter nog een keer. De meer dan twintig wilgen die verderop in de hooilanden staan zijn volgende jaar ook weer vier jaar lang niet geknot. Maar daarna, dan hebben we alles weer onder controle. Misschien nemen we ze dan wel om de twee jaar onder handen. Van wilgentenen kon je nu vaak niet meer spreken, er werden complete bomen uit de knot gezaagd, zo zwaar en dik waren de takken.  Het wegslepen van de takken was dus ook best zwaar.  In opdracht van Landschap Overijssel was de houtsingel grenzend aan de oprijlaan een paar weken geleden afgezet. Nu ook de wilgen zijn geknot heeft het landschap hier een totale metamorfose ondergaan. Dat is wel even wennen, maar je staat er versteld van hoeveel dynamiek de natuur straks laat zien.  Elzen en eiken in de houtsingel gaan weer mooi uitlopen en voordat je het weet dragen de wilgen weer een prachtige pruik.

Wilgentenen 

We hebben via de (sociale) media gevraagd of er belangstelling was voor het  (gratis) ophalen van wilgentenen. Daar kun je immers hele leuke dingen mee doen: een rij wilgen stekken,  voor kinderen een hut bouwen,  afrasteringen maken ( hoe duurzaam wil je het hebben ? )  bonenstokken voor in je groentetuin, noem maar op. Daar is redelijk op gereageerd.  Op deze morgen konden we de Stichting Tuinen van Mien Ruys blij maken met een aanhangwagen vol. Volgende winter hebben we weer grote bulten wilgentenen in de aanbieding !

Doe ook mee! 

We kunnen in de zaterdaggroep nog wel wat hulp gebruiken. We werken op de tweede zaterdag van de maand in de periode oktober tot en met maart. Het werk is ontspannen, gezond en je komt op mooie plekken in reservaatgebieden in het Reestdal.  Meld je aan voor volgende seizoen en kom straks in maart sfeer proeven.  Stuur een mailtje naar nwgdereest@gmail.com en je krijgt van ons meer info.

Bijna klaar.