Doorstart Project Landbouwgewassen 2018-2019 in het Reestdal

Op maandag 15 april was het weer zover.  De hoogste tijd om  drie zomergranen zomergerst, zomertarwe en haver te zaaien.  In de werkschuur van Landschap Overijssel lagen drie grote zakken graan al op ons te wachten. Samen met de zaaikorven, paaltjes en draad op weg naar de locatie. Net als voorgaande jaren is dat de es langs het mooie graspad tussen de begraafplaats van Oud-Avereest en Den Westerhuis. De  strook spelt  ligt er goed bij.  Vorig jaar ingezaaid in oktober en straks zal dit wintergraan de grond uit spruiten. Dat kunnen we van de drie andere gewassen nog niet zeggen. Die verkeren nog in het embryonale stadium. Nog niet meer dan een korrel,  nog een heel leven voor de boeg.

Zaaikorven gevuld met haverzaden

Brede stroken 

Van Landschap Overijssel krijgen we dit jaar twee keer meer oppervlakte dan vorig jaar. De vijf stroken zijn ongeveer 15 meter breed en 70 meter lang. Met paaltjes en touw zetten we ( Chris en Jan) de stroken uit.  De grond is lekker los, maar ook al behoorlijk droog.  Naast de spelt zaaien we vanuit de zaaikorf ( gaat heel goed met de wind mee) de haver in naast de strook spelt. Dan slaan we een stuk over. Over een paar weken komt hier boekweit. Dit gewas is nogal gevoelig voor vorst, dus wachten we hier nog even mee. Vervolgens zaaien we zomertarwe en daarnaast zomergerst. Dit laatste gewas grenst aan de  akker die dit jaar braak ligt. In het begin van de middag komt Gerrit (Landschap Overijssel) met de trekker. Op vakkundige wijze werkt hij de zaden onder.  Grote wolken stof over de akker. Het is nu al droog en de zomer moet nog beginnen.

Infopaneeltje bij de strook met spelt

Infopanelen 

Straks als de gewassen ontkiemen plaatsen we onze infopaneeltjes. Op deze locatie is deze zomer veel te zien.  Een grote es winterrogge, vijf stroken met spelt, haver, boekweit, zomertarwe en zomergerst. En nog een akker die braak ligt en tot rust mag komen. Onze paneeltjes vertellen veel over deze wereld van gewassen waar veel mensen o zo weinig van weten.  Het wordt weer een prachtige plek!

 

 

 

 

 

 

Zaden worden onder gewerkt