Grauwe vliegenvanger

nestplek

Half mei ontdekte ik een nestje in een plantenbak aan de muur naast de achterdeur. 19 mei lag er 1 ei in: een grauwe vliegenvanger! Overdag is de vliegenvanger niet te zien. Ze wil geen aandacht voor haar nest. Elke ochtend lag er een nieuw ei bij tot er 5 in lagen. Het laatste ei werd in de loop van de dag gelegd. Ma zat toen al op het nest en vloog elke keer weg als ik naar buiten kwam. Al gauw reageerde ze op het geluid van het slot, open of dicht: ze ging er vandoor. Maar ze komt wel snel terug. De volgende 4 weken zoveel mogelijk via de voordeur of garage naar buiten om haar zo min mogelijk te storen.

het eerste jong

5 juni, na bijna 2 weken broeden, kwamen de jongen uit. Naakt, met de ogen dicht. Nu liet het mannetje zich ook zien. Hij moet wel helpen voeren. Ze groeiden gestaag. Al gauw komen de eerste veertjes. Als de ouders weg zijn, zitten ze ineengedoken dicht op elkaar en doen verder helemaal niks. Als ze 8 dagen oud zijn zie je de oogjes opengaan. Daarna beginnen ze wat om zich heen te kijken. Ze passen nog amper in hun nest. 14 dagen oud: ze verlaten het nest. 3 zijn er al snel vertrokken. De laatste 2 doen er wat langer over. De laatste heeft er helemaal geen zin in: die wipt er wel uit, maar blijft 10 cm verderop nog een tijdje zitten, moed verzamelen. De rest vliegt al druk heen en weer in de struiken.

pa en ma komen met voedsel

ik durf nog niet

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de woonkamer en het zwembad (op een afstand van circa 4 m) kon ik de vliegenvangers filmen. Wel uit het zicht blijven en stil zitten!

Mama is even van het nest en voordat ze terug gaat zit ze op de stoel te kijken of het veilig is. Video

Beide ouders op het nest. Video

Een paar dagen oud, etenstijd. Video

12 dagen en oud en heel levendig. Video

Het miezert, maar zingen kan die wel! Zelfs met zijn snavel vol. Wordt je wel hongerig van. Video