Ook akkerkruiden hebben zo nu en dan water nodig.

Op drie locaties in het Reestdal zaaien we samen met Landschap Overijssel akkerbloemen en oude granen in.  Net als vorig jaar is de zomer erg droog en heet. Tijd voor een rondje langs de velden…….

Bloemrijke akkerrand langs het fietspad bij de Reestkerk

Bloemrijke akkerrand 

Naast het fietspad langs de Meppelerweg ter hoogte van de Reestkerk  in Oud/Avereest zaaiden we langs een es met winterrogge een akkerrand in met eenjarige akkerbloemen in combinatie met boekweit en drie granen. Het begin van de zomer was veelbelovend. Met enige regelmaat viel er wat regen, zodat de zaden konden ontkiemen.  Boekweit overheerste in combinatie met korenbloemen.  Daarna kwam de droogte. De felle zon  deed de rest. Bloemen als gele ganzenbloem en bolderik kregen het moeilijk. Ze staan er nu wel, maar helaas mondjesmaat.  Kamille en klaproos zijn nauwelijks opgekomen.  Waarschijnlijk te droog.  Wat ook veel voorkomt bij slagregens is het wegspoelen van zaadjes.  Al met al een beetje teleurstellend deze akkerrand.  Je ziet in het boerenland ook vaak randen die ingezaaid zijn met phacelia, bladrammenas, kaasjeskruid  en gele mosterd.  Landschap Overijssel kiest echter samen met ons voor inheemse akkerbloemen.  Daar past een mooie plant als phacelia niet in.

 

Natuurakker 

Deze akker ligt bij molen De Star bij Balkbrug.  Een mooie plek voor deze functie. Net als de akkerrand ingezaaid in april met hetzelfde mengsel van drie granen ( haver,zomertarwe en zomergerst), boekweit en zes soorten akkerbloemen:  bleke klaproos, grote klaproos, echte kamille, gele ganzenbloem, korenbloem en bolderik. Op de akker bloeit het duizendblad massaal, net als vorig jaar.  Dit is een meerjarige plant, die zich ondergronds via wortelstokken verspreidt.  Bovendien kan duizendblad erg goed tegen droogte. Het is een mooie plant om in een natuurakker te hebben, maar ingezaaid hebben we deze dus niet. Op een paar plekken bloeit gele ganzenbloem in combinatie met korenbloem. De granen en boekweit hebben het goed gedaan, maar ook hier zien we weinig terug van bolderik, echte kamille en de beide klaprozen. De randen worden bezet door meldesoorten.

Gele ganzenbloemen en korenbloemen in de natuurakker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gerst

Zes landbouwgewassen op een rij 

Tussen de begraafplaats van Oud/Avereest en Den Westerhuis loop je over een mooi graspad tussen twee essen door. Op deze plek vind je de locatie van ons project ` Oude landbouwgewassen in het Reestdal` Samen met Landschap Overijssel zaaien we hier ieder jaar zes gewassen in.  Aan de westzijde van het pad liggen vijf 16 meter brede stroken met spelt, haver,boekweit, zomertarwe en zomergerst. Aan de oostzijde van het pad is een grote akker ingezaaid met winterrogge. We hebben bij elke strook een infopaneeltje neergezet. Nu, aan het eind van de maand juli zijn de gewassen rijp voor de oogst. De overheersende kleur is hier goudgeel. Geoogst wordt er niet, de uitgebloeide gewassen zitten vol met zaden en daar profiteren nu al, maar straks ook in de winter,  heel veel vogels van.  Je zier er nu al regelmatig geelgorzen opvliegen.  Spelt is slecht opgekomen. Het is een wintergraan, we hebben de strook in oktober 2018 ingezaaid. In het voorjaar lag de strook er nog goed bij, maar gedurende de zomer was er van de spelt niet veel meer te ontdekken. De strook stond wel vol met korenbloem en kamille. Ook prima.  Het hele terrein was in de afgelopen maanden een lust voor het oog. Aan de gangetjes en open plekken in de granen is te zien dat er heel veel is gefotografeerd.