Heideschonen

De doordeweekse werkgroep Landschapsbeheer is al weer druk aan het werk. Half juli begonnen we met het jaarlijkse onderhoud aan het kerkepad en de Huizingerwijk. 2 weken lang was het te warm om te werken: zomerpauze. Daarna is er (prikkel)draad weggehaald in het Reestdal. In het Heuveltjesbos zijn dode bomen langs wandelpaden weggehaald. Deze maand is de Haardennen aan de beurt. De brandweer kom er weer eens niet door: bomen groeien nou eenmaal. Dus de brandgang is weer opgesnoeid. Een brandweerwagen heeft een corridor nodig van 4 bij 4 meter, en dat is best veel. Hopelijk hoeven ze er nooit echt gebruik van te maken.

jeneverbes

En nu is de heide weer aan de beurt. Het is al weer 2 jaar geleden dat we hier intensief bezig zijn geweest. Toen is er heel veel uitgespit. Helaas, de dennen en berken zaaien zich weer uit. Maar we hebben wel profijt van de vorige keer: er is veel minder opslag en het is er makkelijk uit te trekken. De schop en takkenschaar blijven wel nodig. Het gaat nu een stuk sneller. Een mooie jeneverbes is vrijgemaakt: hij heeft ruimte nodig.

Op de hei heel veel heidelibellen, vlinders zijn er minder (behalve de distelvlinder en gamma-uiltjes). Ook veel sprinkhanen en heel veel gezoem van bijen en andere insecten die op de nectar van de paarse hei afkomen.

bandheidelibel

De bandheidelibel is een bijzondere soort: die is zeldzaam in Nederland, maar in Overijssel zie je hem steeds meer. Nu blijkt ook Vipera-verbindt te werken: op de “stapsteen” aan de Westerhuizingerweg zitten ze heel veel. In de sloot er naast zitten de larven. Van daaruit vliegen ze zowel naar de Haardennen als de Boswachterij Staphorst in. Dit is een vrouwtje, de mannetjes worden mooi rood

De hei lijkt niet veel last te hebben van de droogte van vorig jaar. Er is wel wat doodgegaan, maar er is ook nieuwe hei te zien. Verjonging is ook nodig. Door het weghalen van de waterconcurrenten heeft de hei meer kans.

Vandaag kwam de kleinzoon van Johan meehelpen. Enthousiast de dennen er uitgetrokken. Door de vondst van een grote groene sabelsprinkhaan en een wespenspin begreep hij waarom zijn opa dit werk doet: “nu mag hij op de heide lopen en dan ziet hij deze bijzondere dieren.”

opa en kleinzoon

grote groene sabelsprinkhaan

wespenspin

steenrode heidelibel

kleine vos