Ontmoeting tussen twee werkgroepen in het Rabbingerveld

Nee, koud is het niet op zaterdag 12 oktober 2019. Wel nat, al moet worden gezegd, dat de regen in hele kleine hoeveelheden naar beneden komt  En soms ook helemaal niet.  De animo onder de vrijwilligers is vandaag niet heel erg hoog, we zijn met z’n zevenen.  De klus van deze werkmorgen bestaat uit het weghalen van zoveel mogelijk (kleine) dennetjes uit een heideveldje in het zuidelijke deel van het Rabbingerveld . Dit reservaat is een groot open gebied met nieuwe natuur. Het wordt beheerd door Het Drentse Landschap. In het oostelijke deel mag de natuur zich sinds 2005 ontwikkelen tot een gevarieerd heideveld met natte laagtes, struweel, bos en heide.  Het terrein  groeit op een aantal plekken dicht met opslag van vooral berk en den. Die boompjes moeten eruit.

Werkgroep Big Five is 24/7 aan het werk op het Rabbingerveld

 

 

Collega’s 

Halverwege de morgen krijgen we bezoek van een andere werkgroep, een groep vrijwilligers die 24/7 aan het werk is om het Rabbingerveld open te houden: de Big Five.  Vijf Schotse Hooglanders ( wat zijn het prachtige runderen!) komen in alle rust steeds dichterbij. Het lijkt  wel alsof ze contact willen. Misschien werkoverleg ? Zo van: “Als jullie de dennetjes pakken, concentreren wij ons op de berken. We vinden die dennennaalden toch niet zo lekker.”   Lettend op de kleine berkenboompjes  blijkt inderdaad, dat deze vaak worden

Uitgestoken dennetjes worden verzameld en later in de bosranden gedumpt

aangevreten, terwijl de dennetjes er onaangetast bij staan. Heel in de verte, zien we de derde werkgroep aan het werk : een kleine kudde schapen. Maar die hebben het veel te druk en komen niet dichterbij.  Om 12.00 u liggen overal bultjes met uitgestoken dennenboompjes  in het veld. Het lijkt wel alsof er een grote dennenslacht heeft plaatsgevonden. Jammer van die boompjes, maar als we dit niet doen is de heide straks een dennenbos. En dat moet niet.