Vipera Verbindt

Al twee jaar zijn we bezig in Boswachterij Staphorst om de heide te schonen van het Vipera-Verbindt project. De strook hier is 1,5 km lang, met hier en daar een uitstulping. Dit deel ligt in de gemeente Hardenberg en vrijwilligers uit Staphorst zul je hier niet zien. Zij gaan de gemeentegrens niet over. Gelukkig werkt de nwg wel grensoverschrijdend! We zijn regelmatig in IJhorst aan het werk geweest en als blauwe/vliegende brigade zelfs helemaal in Twente!

Dit is meer bos dan hei

Ruim 10 jaar geleden werd deze verbindingszone tussen de Haardennen en SBB aangelegd met een flinke subsidiepot. Alleen over onderhoud was niet echt nagedacht. Men dacht dat dat met de Landelijk Natuurwerkdag wel zou kunnen. Dat bleek dus niet te werken. Kaal houden met schapen of geiten is ook niet haalbaar. Een keer was er wat geld en is een hoveniersbedrijf bezig geweest. Helaas kwam de opslag snel weer terug.

 

De dennen staan bijna in het water

2 jaar geleden besloot de sectie Landschapsbeheer dat het zo niet langer kon en begonnen ze aan deze immense klus. De zaterdaggroep en de doordeweekse groep zijn al een paar keer hier bezig geweest. Maar het merendeel is toch door mij (Mieke) (en af en toe met hulp van Chris) gedaan. Dat is het voordeel van dichtbij wonen: als het weer even meezit met takkenschaar en zaag eropuit. Lekker bezig in de natuur. En de mannen van SBB blij. Ze halen zelfs de hopen boompjes langs het pad weg.

 

 

 

Schone poel heeft weer licht

Afgelopen zomer zaten er heel veel libellen, vlinders e.a. insecten, kikkers en padden te genieten van de nieuwe natuur. Iemand van de vlinderstichting kwam zelfs ook inventariseren.

Paartje bloedrode heidelibellen