Een gezellige knotmorgen

Op het Krok  bij Dedemsvaart ( tegenover de begraafplaats aan De Mulderij ) staan tientallen knotwilgen langs een oprijlaan en een op de Reest afwaterend slootje.  Ze staan in reservaatsgebied, dat in beheer is bij Landschap Overijssel.  Het terrein beslaat enkele tientallen hectares en bestaat uit houtsingels, bosjes, natte hooilanden , boerenweggetjes en kleine essen.  Een mooi stukje Reestdal in de bovenloop van het beekdal. De Reest is hier nog vrij smal en kronkelt door het landschap, water afvoerend richting Meppel.  Onder normale omstandigheden is het hier erg nat.

foto Jose Batterink

Vier jaar geleden voor het laatst

In de winter van 2018-2019 hebben we hier ongeveer 30 wilgen geknot langs de lange oprijlaan. Maar daarmee is de klus nog niet klaar, want in de natte hooilanden richting de Reest staan nog zo’n serie van ongeveer 35 wilgen. En die zijn nu , zaterdagmorgen 11 januari 2020, aan de beurt.  In de winter van 2016 zijn ze voor het laatste geknot. Vier jaar geleden dus, we hebben er een jaar te lang mee gewacht en dat zullen we vanmorgen weten ook.  Met z’n elven gaan we aan de slag.  De eerste knotbomen in de rij zijn pittige jongens.  Dikke takken , als grote bomen vallen ze met een zware klap op de natte ondergrond.  Dit is geen vrijwilligerswerk meer, dit is topsport !  Alle wilgentenen moeten naar een verzamelplek worden gesleept.  Zwaar werk !

Met wilgenhout kun je leuke dingen doen 

Elke nadeel heb z’n voordeel.  Twee leden van de Stichting Midwinterhoornblazers uit Hardenberg zijn al eerder op de locatie geweest

Toekomstige midwinterhoorns

om geschikte iets gebogen en dikke wilgentakken van een lintje te voorzien. Wilgenhout is erg geschikt om daar midwinterhoorns van te maken. Ook dit jaar weer organiseren ze een cursus ‘Midwinterhoorn bouwen’. Aan het eind van de morgen hebben ze een mooi oogst binnen.  Twee vrijwilligers van ooievaarsstation De Lokkerij hebben belang bij heel ander wilgenhout. Hier gaat het vooral om de kleine buigzame wilgentenen, geschikt om ooievaarsnesten aan te kleden. Later op de morgen komt een familie uit IJhorst. Ze willen een wilgendome realiseren.  Daar heb je lange buigzame en niet niet te dikke wilgentenen voor nodig.  Naast deze toepassingen kun je wilgenhout ook erg goed gebruiken voor het maken van klompen, bonenstaken, schuttingen e.d.

Nog lang niet klaar

Aan het eind van de morgen zijn 12 knotwilgen klaar.  Prachtig om op zo’n morgen te zien hoe een groep enthousiaste, actieve en aardige mensen met verschillende invalshoeken in een mooi stukje Reestdal aan het werk zijn. De winterperiode is nog lang niet voorbij, we hebben nog tijd genoeg. Op de tweede zaterdagmorgen in februari gaan we gewoon weer door. Ook dan komt er weer een enorme hoeveelheid wilgenhout vrij.

Op onze Facebook pagina vind je een sfeerimpressie van deze morgen.

Heb je zin om mee te doen en te ervaren of dit werk wat voor je is of heb je belang bij wilgentenen?

Stuur dan een mailtje naar nwgdereest@gmail.com en je krijgt meer informatie.

We zijn nog lang niet klaar. Foto Jose Batterink