Over dassenlatrines, marterkorfjes en lege nestkasten

Het bos is nog kaal.  Het zonlicht krijgt nog alle kans om de bodem te bereiken.  Vanmiddag met een paar gloednieuwe kasten onder de arm voor het eerst dit jaar een bezoek aan mijn nestkastroute.  Toch wel makkelijk , al die naakte bomen. Al van ver zie je de kasten hangen.  Loop je in mei/juni soms te dwalen op zoek naar een kast die je ( hoe is het mogelijk ?) niet kunt vinden, nu is het wel erg simpel. En wat ook erg meevalt, ze hangen nog !  Na het bezoek van Ciara en Dennis mag dat een wonder heten.  Ik maak alle 26 kasten schoon. Hoog in de bomen laten kool-en pimpelmees zich horen, maar echte interesse voor de kasten hebben ze (nog) niet.

Dassenlatrine bestaat vaak uit groot aantal mestputjes

Dassenlatrines 

Het nalopen van een serie nestkasten is verre van saai. Met een broedseizoen in volle gang is er natuurlijk genoeg te beleven. In geen enkele kast gebeurt hetzelfde. Tijdens de controle gebeurt er ook genoeg om je heen:  roffelende spechten,  een geschrokken ree die er van door gaat, bloeiende lelietjes van dalen, noem maar op. Zover is het nog niet. De natuur is in rust.  Dat geldt zeker niet voor de familie das. Een paar honderd meter verder ligt een grote bewoonde burcht.  Bij nestkast H85 is de bosbodem omgewoeld en zie ik een heleboel gegraven putjes. In een groot aantal liggen zwarte, vette glimmende drollen. En niet zo weinig ook. Een dassenlatrine ! Van dassen is bekend, dat ze hun behoefte doen buiten de burcht, soms dichtbij, vaak ook een behoorlijk eind verder. Nou, deze familie kan er wat van ! Een kleine 50 meter verder ligt nog zo’n dassentoilet. Leuk om te zien.

 

Korfjes 

In De Haardennen  was het broedseizoen 2019 een drama.  Op een paar routes vlogen nauwelijks jongen uit. Alles was leeggehaald. Dakjes waren er afgehaald, soms was de hele nestkast van de boom getrokken . Bij veel kastjes zagen de controlerende vrijwilligers dat de inhoud van de kastjes door de vliegopening naar buiten was getrokken. Op deze manier kwamen met het nestmateriaal ook de eieren en/of jongen mee naar buiten.  We denken dat predatoren als eekhoorn en/of boommarter hier een kwalijke rol spelen.  Zeker is dat in De Haardennen een boommarter actief is, want het dier is gezien. Op zich geen probleem, sterker nog een boommarter in het bos is een aanwinst, maar… we willen wel graag dat ie onze nestkastbewoners met rust laat. Stel je voor. je bent een bonte vliegenvanger en vliegt met gevaar voor eigen leven duizenden kilometers  naar een plek waar een kastje voor jou klaar hangt. Het doel van je bezoek aan Nederland is groot brengen van nageslacht. Dat moet, want de soort moet wel in stand worden gehouden. Samen heb je een nestje gebouwd, zeven eitjes gelegd, je bent bezig de jongen te voeren en op een dag…………. enfin, vul zelf maar in.  We denken, dat we de oplossing hebben gevonden.  Op bepaalde routes gaan we “marterkorfjes”monteren voor de vliegopening.. Andere vogelwerkgroepen hebben hier goede ervaringen mee. En nu maar hopen op een beter broedseizoen.