Van mislukte spelt naar een bloemrijke akkerrand

Vorig jaar stond er spelt. Maar dat werd geen succes.  Het wintergraan kwam na het zaaien in oktober heel goed op.  Ook na de winter zag het er goed uit: een groen tapijt van kleine speltplantjes, die klaar waren om aan het grote werk te beginnen: groeien, bloeien en zaden vormen.  Maar .. of het nu door de droge zomer van 2019 kwam, of door andere oorzaken,  het graan ontwikkelde zich nauwelijks en de strook werd overgenomen door allerlei kruiden. Ook mooi.  In de plannen van het seizoen 2019-2020 besloten we om deze ruige akkerrand ongemoeid te laten en spelt op een andere plek in te zaaien. Dat bleek een goede beslissing.

akkerviooltje

Variatie 

De 16 meter brede strook is inmiddels een plaatje!  Een korte inventarisatie eind juni leverde al een gauw een mooi lijstje van zo’n 15 plantensoorten op. Om er een paar te noemen: klaproos, duizendblad, kamille, akkerviooltje, slofhak, klein streepzaad, korenbloem, enz.  Een geweldig mooi gezicht.  Zweefvliegen,  bijen, hommels , vlinders en sprinkhanen hebben dit paradijsje inmiddels al gevonden.  Putters en geelgorzen ook.  We zijn benieuwd hoe de vegetatie zich deze zomer verder ontwikkelt. In vergelijking met de zomers van 2018 en 2019 valt er gelukkig meer regen.

Locatie

Deze bloemrijke tweejarige akkerrand is onderdeel van ons project “Landbouwgewassen in het Reestdal”. Je vindt de plek langs het graspad tussen de begraafplaats van Oud-Avereest en Den Westerhuis.