Help de vogels de warme zomerperiode door.

In de maand augustus zijn er weinig vogels in de tuin, tenminste zo lijkt het. We zien ze niet, we horen ze niet en toch zijn ze er wel. De vogels hebben één of meerdere broedsels groot gebracht en de jonge vogels zijn uitgevlogen. Jonge vogels trekken vaak in groepjes rond. Zo kun je zomaar onder weg een groepje Pimpel- en Koolmezen tegen komen al of niet vergezeld met andere vogelsoorten, zoals Boomkruipers en Zwartkoppen. De oudere vogels gaan in de rui,  dit is een kwetsbare periode voor de vogels. Hun verenkleed is dan niet compleet en ze zien er rommelig uit. Deze vogels verschuilen zich in het struikgewas en zoeken daar naar hun voedsel.

We kunnen in deze periode wel wat voor deze en de rondtrekkende jonge vogels doen. Vogels in deze tijd van het jaar hebben vooral behoefte aan water. Om te drinken

Met een drinkschaal doe je veel vogels een plezier

maar ook om te badderen. Nu ze in de rui zijn hebben ze vogels last van schilfers die vrij komen van de bloedspelen waar de nieuwe veren uitkomen. En de vogels hebben vaak veel parasieten na de broedperiode. Een heerlijk water of zandbad kan heel verfrissend voor deze dieren zijn.

Een baddervijvertje is gauw gemaakt

Een paar tips om het voor de vogels gemakkelijk te maken

  • Zet op een beschut plekje een vogeldrinkschaal. Dicht bij een heg of struik, zodat de vogels bij gevaar snel kunnen vluchten.
  • Bij gebrek aan een vogelschaal kun je ook een afgedankte koekenpan ingraven.
  • Een stukje vijverfolie met wat hout en stenen, daar kun je met een beetje fantasie al een leuk baddervijvertje van maken. Niet te diep, 10 cm is vaak al genoeg. Met aflopende kanten, zodat er verschillende formaten vogels in terecht kunnen.
  • Een stukje kaal gemaakte droge grond, daar maken mussen graag gebruik van voor een stofbad.

Natuurlijk is het leuk dat je het badderen kunt zien op enige afstand van een tuinzitje, of vanuit de woonkamer. Vogels wennen snel en maken graag gebruik van het gebodene.

Veel kijkplezier,

Judith