Euro Birdwatch 2020 : omstandigheden niet optimaal, toch tellen we nog 32 soorten

Zaterdagmorgen 3 oktober 2020, 08.00 u. 

We staan aan de start van de Euro Birdwatch 2020. Als locatie heeft de natuurwerkgroep een mooie plek op de grens van Meeuwenveen en Takkenhoogte uitgekozen.  Net als vorig jaar hebben we een mooi uitzicht over de heide met braamstruweel . Voor en boven ons kunnen we de vogels door de lucht volgen  Het is geheel bewolkt, maar

roodborsttapuit

niet echt koud. Jammer genoeg staat er wel behoorlijk veel wind :  windkracht 3 uit oostelijke richting. Bij aanvang zien we meteen een Grote Zilverreiger. We tellen vandaag vooral veel Graspiepers en Spreeuwen. Een grote groep Grauwe ganzen vliegt tussen de verschillende plassen heen en weer.  Rondom ons heen roept een aantal Geelgorzen elkaar toe. Ook nog een mooi aantal Boerenzwaluwen passeren onze telpost. Op een gegeven moment vliegen twee Watersnippen over. We  horen en zien even later een Zwarte Specht. Deze vliegt ver weg maar is duidelijk te herkennen aan z’n manier van vliegen. Een Torenvalk, die zo’n beetje de hele morgen ons gezelschap houdt, vangt  een prooi en  gaat deze mooi in een boompje zitten oppeuzelen.  Vlak bij ons laat een roodborsttapuit zich goed zien en fotograferen. Aanwezig waren: Rik, Jan, Bertha, Teo , Charles, Henny en Judith

In totaal zien we deze morgen 32 vogelsoorten en tellen we 1061 exemplaren. Al met al een geslaagde ochtend.  Rond  12.00 u.  gaan we met een tevreden gevoel naar huis. De resultaten zijn te zien  op de website trektellen: https://www.trektellen.nl/count/view/1513/20201003

 

 

 

 

Waarom de Euro Birdwatch

De Birdwatch vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. En het evenement maakt zichtbaar hoe groots het fenomeen vogeltrek is. Hierdoor draagt het evenement er hopelijk aan bij dat meer mensen enthousiast worden voor vogels en hun bescherming. In verschillende van de deelnemende landen is dat laatste namelijk hard nodig. In Nederland is de Euro Birdwatch daarnaast ook een uitstekende gelegenheid om het belang van ons land voor trekvogels nog eens voor het voetlicht te brengen in de pers. 

Over Euro Birdwatch 2020 lees je hier meer.