Jeneverbessen krijgen weer licht

Twee middagen is onze werkgroep Rabbingerveld inmiddels actief geweest in een heel mooi dalletje vlak bij het Spookmeer.  Drie soorten heide staan er en je vindt er meer dan acht soorten inheemse bomen, waaronder vuilboom,  eik, hulst en jeneverbes, al moet wel worden opgemerkt dat de laatst genoemde soort er heel armetierig bij staat.  Oorzaak ? Te veel concurrentie van andere bomen en daar houden jeneverbessen niet zo van. Die staan graag in het licht en willen ruimte.  Het dal is onderdeel van de bossen van Rabbinge en in beheer van Het Drentse Landschap. Deze stichting ziet graag dat de heide in dit gebied weer de ruimte krijgt en dat de opslag ( erg veel

plagplekken

vuilboom) wordt verwijderd. Dat doen we met veel plezier, maar dat is nog niet alles. We leggen ook zandplekken aan voor insecten en hagedissen,  plaggen hier en daar wat stukjes op plekken waar de heide is verdwenen of vermost en we leggen aan de rand van het bos grote takkenrillen aan. Daar helpen we de vogels en kleine zoogdieren mee. Na twee middagen zijn we erg tevreden over het resultaat, maar het project is nog lang niet klaar.  Dat hoeft ook niet, we hebben de tijd tot 15 maart 2021.  Bovendien werkt de werkgroep ook nog op een paar andere locaties: Takkenhoogte en het Rabbingerveld. De werkgroep bestaat uit acht personen en komt iedere week een middag bij elkaar.

De natuurwerkgroep heeft nog twee actieve werkgroepen landschapsbeheer: een dinsdag- en woensdagmorgengroep en een zaterdagwerkgroep. Deze laatste groep komt op de tweede zaterdagmorgen van de maand bij elkaar en kan nog mensen gebruiken. De andere werkgroepen zitten zo goed als vol.  Meer info over de werkgroepen landschapsbeheer vind je hier.