Massale dennenmoord op de heide van de Kievitshaar

Zonde is het eigenlijk.  Tientallen grove dennetjes staan op deze zaterdagmorgen fier in de hei.  Nog wel.  Rond 09.00 u. staat onze zaterdagwerkgroep, dit keer negen man/vrouw sterk,  klaar om ze allemaal te lijf te gaan.  De lucht ziet er niet goed uit, felle buien trekken over de uitgestrektheid van het Westerhuizingerveld en ze slaan ons niet over.  Een regenpak is dan ideaal.  Eigenlijk worden alleen de werkhandschoenen kletsnat.  Maar ook dat went. Zo nu en dan komt het zonnetje toch nog even langs en zet het mooie stuk hei waar we werken in een kleurrijke gloed.

Keuzes maken 

De werkplek is  een heideveld op de Kievitshaar. Het terrein is in beheer bij Staatsbosbeheer en onderdeel van het min of meer geflopte project Vipera verbindt.  Ooit zou er een ecologische verbindingszone gerealiseerd worden tussen de boswachterij Staphorst en de Haardennen. De crisis van 2008 en de kortzichtigheid van de toenmalige staatssecretaris Henk Bleeker deed de plannen in de onderste lades van het bureau belanden. Sterker nog, ze kwamen in de doos oud papier terecht.  Op de foto kun je zien dat er in zone van heide nog grote gaten met zitten.  Die ruimte wordt gevuld met grasland en maisakkers.  Toch blijven we optimistisch en hopen we dat deze verbinding in de toekomst toch nog tot stand komt.  Staatsbosbeheer moet het onderste uit de kast halen om de bestaande heide binnen het project open te houden en is dus erg blij met onze hulp.  Heidebeheer bestaat vooral uit keuzes maken. Niets doen is geen optie.  Binnen tien jaar ben je de heide kwijt en is het een jong bos geworden met zaailingen van vuilboom, eik, berk en grove den. Op deze morgen is de aanval vooral gericht op de grove dennetjes.  Emotieloos zagen we de ene na de andere den om en gooien de boompjes op grote bulten, die later door de beheerder worden opgehaald.  Maar eigenlijk is het een grote slachtpartij.  De heide vaart er wel bij. De één z’n dood…….. geldt zeker voor natuurbeheer.

De heide is weer vrij van opslag van dennetjes.