Project landbouwgewassen natuurakker en bloemrijke akkerranden: het weer zit mee!

Het voorjaar 2021  is nat en kil. Zo langzamerhand hebben we er wel genoeg van en wordt het verlangen naar wat warmte en zonneschijn alleen maar groter.  Vergeleken met vorig jaar is het verschil erg groot. Vorig jaar was het voorjaar zonnig en erg droog. Voor een wandeling of een fietstocht geweldige omstandigheden, maar voor het inzaaien van gewassen en akkerkruiden wil je geen stuivende en kurkdroge akkers en verlang je na het zaaien naar een lekkere regenbui. Dit voorjaar zit dat mee.  Het mag misschien wat aan de koude kant zijn, maar de ingezaaide zomergranen, boekweit en akkerkruiden doen het allemaal prima.

De Zuidberg is ingezaaid met boekweit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stroken

Op Den Westerhuis doen we aan strokenteelt.  Daar zijn 8 meter brede stroken ingezaaid met emmertarwe, zomergerst, zomertarwe, haver en boekweit. De rest van de es bestaat uit winterrogge. De rand van de akker zaaiden we in met eenjarige en tweejarige akkerkruiden. Nog even geduld weken en de bloemrijke akkerrand is een plaatje!

In de akkerrand komen de zaden uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korenbloemen

Wat nu al opvalt is het groot aantal korenbloemen. Weliswaar nog in de knop, maar de groei tussen de granen is zo massaal, dat het hier straks blauw zit van die prachtige akkerbloemen. Vaak zie je de korenbloem in combinatie met kamille, klaproos en wikke. Laat het maar gebeuren !

korenbloemen in de knop