Broedseizoen 2021: koud en nat voorjaar

 

Ideaal weer om een nest jonge  vogels groot te brengen is het (nog) niet. Het is koud, nat en of er overal genoeg voedsel te vinden is, is ook nog maar de vraag. Neem de bonte vliegenvanger, die komt helemaal uit het tropische West-Afrika. Het vrouwtje zit nu kleumend op haar eieren of jongen.  “De natuur zit zo knap in elkaar” , hoor je zo vaak. Maar wat is hier nu de logica ?  Een hele gevaarlijk reis vanuit een warme streek naar een koud kikkerlandje maken  om vervolgens onder moeilijke omstandigheden  erg je best moeten doen om de soort in stand te houden.  Nog een voorbeeld. De meeste nestkasten worden bezet door kool-en pimpelmezen. De website nos.nl  vertelt dat die het erg moeilijk hebben . “De eik is een broedplaats voor wel bijna honderd vlinders waaronder de eikenprocessierups. Omdat de eik later is dan normaal, zijn ook de rupsen later dan gebruikelijk. Met als gevolg dat de jonge meesjes verhongeren in de nesten”, aldus een onderzoeker.

bonte vliegenvanger houdt de eieren warm

Hoe gaat het bij ons ? 

De vogelsectie beheert ongeveer 400 kleine nestkasten. Deze kasten worden in de broedtijd regelmatig door de nestkastcontroleurs nagelopen.  De soort wordt genoteerd, het aantal eieren wordt geteld en natuurlijk ook het aantal jongen dat uitvliegt.  De eerste controles worden half april al uitgevoerd, de laatste ongeveer half juni.  Hieronder volgen wat reacties over de inhoud van de kasten in deze koude meimaand:

“Met de nestkasjes in het Molenbos gaat er aardig goed. Vier nestkastjes met al jonge kool-en pimpelmezen. En al veel kastjes met eieren van Km en Pm
De Bonte vliegenvanger doet het goed in totaal 6 kastjes met eieren totaal 25 eieren. paar nestjes met 2 eieren dus daar zal nog wel wat bijkomen.
Hopelijk wordt het wat warmer zou fijn zijn voor de vogels en ook voor ons “
“Vanmorgen de ronde gedaan. Boomklevers zijn uitgevlogen. Eenmaal 5 eitjes gezien en andere keren vogel op nest. Drie nestjes met bonte vliegenvangers, de rest kool-en pimpelmees. “
“Vandaag voor de 2de keer bij de nestkasten langs geweest De meeste vogels zitten te broeden of zijn nog eieren aan het leggen. Een enkeling heeft al jongen. Het is allemaal een beetje aan de late kant dit jaar. Doordat het lang koud is geweest, en eigenlijk is het nog steeds koud, zijn de vogels laat met het broedsel begonnen of zijn na het leggen niet direct met broeden begonnen.
Er zullen ook vast broedsels verlaten worden. De (eiken) bomen komen nu in het blad en dat is ook het moment dat de rupsen verschijnen. Hét voer voor de jonge vogels in de nestkasten. Gelukkig is de verstoring van afgelopen jaren, nu tot het minimum beperkt gebleven. De marterkorfjes doen hun werk goed.”

jonge koolmezen

“Vanmorgen al weer voor de 9e week al onze nestkastjes gecontroleerd, mooi om te zien dat de marterkorfjes zo goed werken. Nog geen enkele nestverstoring. Dat was hiervoor wel anders. Koolmezen, pimpelmezen en bonte vliegenvangers maken hier de dienst uit. Veel eieren en jonge vogels. Nu is het een plezier om de nestkastjes te controleren.

“De kasten voor de steenuilen zijn meer door andere vogels bezet dan waar ze voor bedoeld zijn. Drie kasten vertonen sporen van steenuilen, waarvan een kast bewoond wordt door 5 jonge uilen en 2 ouders. Al met al een mager resultaat. Misschien houden ze toch meer van een natuurlijk huis. Bij de zangvogels gaat het veel beter. Er zit gelukkig ook weer een boomklever tussen.”
“Met de steenuiltjes in Balkbrug gaat het wel goed. Wij hebben 6 kasten bezet .Het is alleen wat later dan andere jaren.  Vier kasten met 1 ei en 1 kast met 4 eieren. In  1 kast zat een dood steenuiltje (helaas) ik denk dat er steenmarter op bezoek geweest is ?? Van de 6 kasten zijn er dit  jaar 2 kasten bij waar voor het eerst een steenuiltje in zit en waarvan er 1 niet geringd was. “

“Na twee slechte jaren op mijn route Haardennen Zuid eindelijk weer een behoorlijk aantal bezette kasten. Vijf bonte vliegenvangers, de rest kool-en pimpelmezen. Er was zelfs al een kastje met bijna vliegklare jonge koolmezen. Dat is knap in een koud en nat voorjaar. Ook hier werken de marterkorfjes prima. “

Voorzichtige conclusie : 
Het gaat helemaal niet slecht. In het bericht op de website van de NOS herkennen we ons (gelukkig ) niet.