De dassen bij daglicht

Nu Jan de cameravallen in gebruik heeft, moet ik de dassenburchten bij daglicht bezoeken. Met hemelvaart was het eindelijk eens een mooie warme dag. Eens kijken of de dassen het met me eens zijn. 8:45 kom ik aan en zie al gelijk 2 dassen, die verdwijnen dus gelijk in de burcht. Een mooi plekje gezocht en wachten. Even later komen ze weer naar buiten. Het is dollen en spelen, beetje wroeten. En dan: YES 3 jongen dassen. Helaas blijven ze achter een stel takken zitten. Moeder das wil niet dat haar kroost ver gaat. Ver? ze mogen eigenlijk helemaal niks, ze mogen blij zijn dat ze naar buiten mogen. Ze grijpt ze voortdurend in de nek om ze bij zich te houden.

wat een tanden

gras is lekker

wat?

pa en ma

Een andere das vindt een boomstam wel lekker en laat zijn tanden zien, een andere is vegetariër, een pol gras is erg lekker. Een kwartier later zijn ze allemaal vertrokken, de burcht in of op voedseltocht.

2 weken later. Het blijft alweer langer licht. Nu een uurtje later naar de burcht. Dit keer met statief en krukje, iets comfortabele en hopelijk kan ik de camera nu wat stiller houden. Als je een eind moet inzoomen beweegt die nogal. Eerst komt er eentje de boel verkennen. 10 minuten later komen de eerste 2 naar buiten. Al spelend komen ze mijn kant op en staan dan ineens naast me. Doodstil blijven zitten en voorzichtig de camera in de goede richting. Zou één zo kunnen aaien. Toch merken ze iets vreemds en gaan terug naar de burcht. De een na de andere das komt tevoorschijn. Ze spelen of wroeten in de grond. En daar zijn dan de 3 jongen weer. Een stuk gegroeid en nu mogen ze vrij rondlopen. Wel bij de burcht blijven. Voor een struik is kennelijk veel voedsel te vinden. De hele familie verzamelt zich daar en zit te wroeten.

spelende dassen

hij zit pal naast me

wroeten naar voedsel

familie das

Er zijn 4 volwassenen en 3 jongen. Een kluwen das zit voor me. Het begint donker te worden en kouder. Gelukkig verdwijnen de dassen langzaamaan. Als de laatste ook eindelijk vertrekt kan ik inpakken en naar huis. Verkleumd maar heel blij dat ik dit zelf heb kunnen zien.

De foto’s zijn screenshots van de filmpjes, dus niet super. Bij familie das was het helaas al aardig donker. De filmpjes zijn duidelijker, zeker op een wat groter scherm dan een mobiel!

Avond 1

Avond 2