Sinds een paar weken staat langs het graspad over het Rabbingerveld (tussen Rabbinge en de Nieuwe Dijk) een heel bijzonder bankje. Vier personen kunnen hier genieten van een prachtig uitzicht. Maar niet tegelijk.Twee personen kijken namelijk over de heide van het Rabbingerveld in westelijke richting, de andere twee mogen hun blik oostwaarts richten en genieten van een laagte in het landschap, in de wintermaanden  kletsnat, ’s zomers vaak droog.

Wilco Batterink maakte bank

De bank is gemaakt door Wilco Batterink. Wilco haalde zijn inspiratie uit een wandeling die hij maakte bij Aalden. Daar werd een paar jaar geleden de 15 km lange wandelroute De Rode Draad geopend. Langs de route staan bankjes, ontworpen door beeldend kunstenares Joke Holwerda. In een interview met het Dagblad van het Noorden zegt ze hierover :

“Op een gewoon bankje kijk je één kant op: maar hier is het vaak dat alle kanten mooi zijn, dus hoe zet je dat neer? Ik ontwierp een tweezijdige versie, zo kun je naar meerdere kanten én je gezelschap kijken.” Een wandelaar die het even uitprobeerde constateerde verbaasd: ,,Het lijkt Spartaans maar zit heel comfortabel, hier blijf je wel lekker zitten.’’

Voor het Drentse Landschap

Op 3 december 2020 ontving de natuurwerkgroep de Reest een bijzondere gift van 2500 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daar waren we natuurlijk heel erg blij mee. Een bestemming werd al gauw gevonden: de aanschaf van twee cameravallen. Het bestuur besloot om een deel van het bedrag ook te besteden aan het “maatschappelijk belang”. Dat werd dus deze bank. Het is overigens de vierde bank in het Reestdal door onze vereniging geplaatst. De andere drie staan in het Overijssels deel van het beekdal. We kozen voor het Rabbingerveld om verschillende redenen. De laatste jaren zijn we met landschapbeheer ook actief in de reservaten van Het Drentse landschap. Bovendien staan er weinig bankjes in dit deel van het Reestdal. Het Rabbingerveld is een mooi open gebied dat zich nog volop aan het ontwikkelen is. Een prachtige plek om even te relaxen!

Op 26 november gaan we deze bank officieel aanbieden aan rayonbeheerder Harald de Graaff van Het Drentse Landschap. Dan wordt er op dat stille Rabbingerveld een klein feestje gevierd….

Graspad Rabbingerveld met bankje in de mist