Heideveldje Katingerveld bijna weer vrij van opslag

Midden in het particulier ( maar wel toegankelijke) Landgoed Kateger Bos ligt een klein geïsoleerd heideveldje. Het terreintje is in beheer van Landschap Overijssel.  Zo’n 15 jaar geleden lag dit natuurgebiedje nog open en bloot te midden van het boerenland, maar dat is niet meer zo. Rond 2005 werden de omringende landbouwpercelen beplant met allerlei inheemse bomen en struiken.  Zo ontstond het landgoed Kategerbos.  Op een paar andere plekken in de omgeving gebeurde hetzelfde. Nu wandel en fiets je

Takkenrillen worden aangelegd

door de jonge bossen van Landgoed De Steenen Pijp, Landgoed Nolderhoeve en Landgoed Linde.  Een heideveld omringd door bos is kwetsbaar. Het regent er zaailingen van omringende bomen en voor dat je het door hebt groeit het dicht.  Om dat proces tegen te gaan heb je schapen of mensen nodig.  Schapen in kleine terreintjes is niet praktisch, het werken met vrijwilligers gaat veel makkelijker.  Onze zaterdagwerkgroep is inmiddels al aardig bedreven in het verwijderen van heideopslag en op zaterdagmorgen 13 november 2021 konden de tien vrijwilligers hun energie weer ruimschoots kwijt.  Er werd weer flink gespit, gezaagd en geknipt. Takkenrillen werden aangelegd. Aan het eind van de morgen was de klus nog niet klaar.  De kans is groot dat de groep hier op 11 december weer aan het werk gaat.