Takkenrillen en biodiversiteit

Zaterdagmorgen 11 december 2021 . Rond 09.00 u is  het -4,  de zon komt op en  het heideterreintje waar we aan het werk gaan is wit van de rijp. Het is een prachtig gezicht.  Werken in het landschap doe je vooral in het najaar en in de winter. Half maart houdt het werkseizoen al weer op. Het kan dus best een keertje pittig weer zijn. Het gebied waar we nu voor de tweede keer aan de slag gaan is in beheer van Landschap Overijssel en ligt midden in het particuliere landgoed Kategerbos. Op deze morgen knippen we  veel opslag uit de hei (tijdelijke oplossing)  en zagen we de wat zwaardere berken om.  De takken leggen we in rillen.

Winterkoning houdt van takkenrillen

Takkenrillen geven veel dekking 

Het maken van takkenrillen is voor onze flora en fauna erg nuttig.  Het is niet alleen dat leuke egeltje dat veilig onder zo’n laag takken een plek voor zijn winterslaap vindt. Ook insecten, vogels en zoogdieren en zelfs bepaalde plantensoorten hebben er voordeel van.  Symbolisch was misschien wel het roodborstje, dat vanmorgen al direct tussen opgestapelde takken verdween. Ook voor vogels als  winterkoning, heggenmus biedt een takkenril goede nestgelegenheid en voor andere soorten materiaal om een nest te bouwen. De ril wordt een leefgebied voor vele soorten insecten. Deze insecten zijn weer voedsel voor vogels en zoogdieren. Al deze dieren krijgen door een takkenril ook veel meer de kans om te schuilen als een roofdier of mens in de buurt komt. Ook amfibieën en reptielen vinden er bescherming en kunnen er overwinteren. Daarnaast vormen paddenstoelen, varens en andere planten beschutting en zorgen schimmels en zwammen voor het afbreken van het dode hout tot de belangrijke grondstoffen.

 

 

 

Aan het eind van de morgen , we zijn met zijn tienen,  lijkt de klus wel geklaard.  Hier komen we dit seizoen niet weer terug. De komende twee werkmorgens ( januari en februari) gaan we wilgen knotten.