Werkgroep Rabbingerveld en Soroptimisten planten samen vijftien vogelbosjes

Zaterdagmorgen 29 januari 2022. Op het Rabbingerveld ( ongeveer 30 ha groot) overheerst de rust.  Twee Schotse Hooglanders en een kleine kudde schapen,  allemaal onder contract bij Het Drentse Landschap om de heide open te houden,  zorgen nog wel voor wat vertier.  Verder is het vooral de stilte die hier domineert.  Rond de klok van 10 uur komt er wat meer reuring.   Aan de westelijke rand van het terrein, in een strook tussen de heide en het aangrenzende bos lopen  mensen heel druk te doen. Wat is daar aan de hand ?

Vanwaar dit project ? 

Vorig jaar werd het Drentse Landschap benaderd door de Soroptimisten van De Reestlanden.  Soroptimist is een wereldwijde organisatie die zich in zet voor een wereld, waarin gewerkt wordt om de positie en het leven van vrouwen en meisjes te verbeteren.  De vrouwen van de Reestlanden wilden graag bomen planten om Drenthe mooier en klimaatbestendiger te maken, een streven dat prima past in hun filosofie.  Onze werkgroep Rabbingerveld was op de locatie al eerder bezig geweest met het planten van boompjes, maar door de droogte was een deel van het bosplantsoen slecht opgekomen.  De vraag van de Soroptimisten De Reestlanden kwam erg goed uit.  Het Drentse Landschap zorgde voor nieuw plantgoed. Bundels met meidoorn, Gelderse roos,  inlandse vogelkers, hazelaar en vuilboom en wilde appel lagen klaar.  Maar dat was nog niet alles. Twee flinke kleinbladige lindes mochten ook worden geplant.

Enthousiast

In de nazomer had onze werkgroep al vijftien plekken voor vogelbosjes gecreëerd. Het lange gras werd met de zeis gemaaid en op elke plek werden rond de twintig plantgaten gegraven.  De bedoeling was om de boompjes voor de winter te planten.  Er werd een datum afgesproken : zaterdagmorgen 4 december 2021.  Maar…Corona !  Het festijn werd afgelast. Gelukkig kwam op 29 januari een tweede kans.  Afstand houden lukte niet altijd, maar over het algemeen werd op grote afstand van elkaar in kleine groepjes gewerkt.  Het enthousiasme onder de dames was groot. Gezellig was het ook.  Aan het begin van de morgen was er koffie en koek en tijdens de lunch genoot iedereen van heerlijke pompoensoep. Rond 13.00 u. was de klus klaar en stonden meer dan 400 boompjes en struiken en  de twee grote lindebomen in de grond. Nu mocht moeder natuur het overnemen.  Hopelijk staan er over een paar jaar vijftien kleine bosjes met veel besdragende struiken in de rand van het westelijke deel van het Rabbingerveld.  Ideaal biotoop voor insecten en vogels !