De wilgen van Krok

Om de twee jaar knotten we ze: de wilgen van Krok.  Vrijwel niemand kent deze oude naam van de werkplek van deze zaterdagmorgen. Daarom hebben we het meestal over De Mulderij. Dat schept meer duidelijkheid. De ongeveer 60 knotwilgen verdelen we altijd in twee groepen.  De ene rij staat langs de oprit van Mulderij 16 , de andere langs een op de Reest afwaterende sloot in de hooilanden van het Reestdal.  Alle wilgen staan op gronden van Landschap Overijssel. Deze organisatie besteedt de klus altijd met veel plezier aan ons uit. Het gevoel is overigens wederzijds,  de meesten van ons vinden het knotten van wilgen veel leuker dan heideschonen, om maar een andere activiteit te noemen. Bovendien mag je ook aan het werk in een mooi stukje Reestdal.

Op zaterdagmorgen 13 januari 2024 zijn we met z’n dertienen.  De ongeveer 25 wilgen langs de oprit zijn aan de beurt. We knotten ze om de twee jaar. Zoals altijd heeft coördinator Chris alles weer piekfijn voorbereid: een grote aanhangwagen vol gereedschap en beladen met tien (kleine) ladders helemaal uit het depot van De Horte in Dalfsen wordt uitgeladen en we kunnen aan het werk. Tien van ons nemen een ladder en gaan knotten, drie anderen slepen de wilgentenen van de oprit en leggen ze langs de weg aan de rand van een houtsingel.  Het weer werkt redelijk mee, misschien een beetje triest, grijze lucht en soms een beetje motregen, maar als je flink  aan het werk bent merk je er weinig van.  Rond 11.00 u komt José met de soep en die laten we ons weer goed smaken.  Om 12.00 u zijn er bijna vijftien wilgen geknot, de rest doen we volgende maand op de tweede zaterdag van februari.  Werken in het landschap, lekker in beweging, frisse lucht in je longen, een gezellig praatje op zijn tijd, drie redenen om mee te doen. Wat let je ? nwgdereest@gmail.com