Ton van Seventer – Avereest in vogelvlucht

Het is alweer een poosje geleden, dat je in de buurt van Dedemsvaart en Balkbrug op mooie heldere dagen hoog in de lucht een “piloot” kon waarnemen, hangend onder de parachute van zijn paramotor. Ton van Seventer uit Dedemsvaart heeft jaren achter elkaar vanuit de lucht prachtige foto’s gemaakt van het mooie en afwisselende Nederlandse landschap. We kregen van Ton het aanbod om een aantal van zijn foto’s en uitleg in de Reestinfo te publiceren. Daar maken we graag gebruik van.

 Aflevering 1: De Reest bij Dedemsvaart

Het riviertje de Reest begint in De Tippe (foto 1) ten noorden van de provinciale weg N377 en eindigt in Meppel, waar het uitmondt in het Meppelerdiep. Eerst ontsprong de Reest in het veengebied rondom Lutten, maar die bron werd afgesneden bij het graven van de Dedemsvaart. Daarna lag de oorsprong net ten noorden van Sluis VII. Dat deel is afgesneden bij de aanleg van de provinciale weg N377 eind jaren zestig. De Reest begint nu in De Tippe als een smal gekanaliseerd stroompje, terwijl de bovenloop aan de zuidzijde van de N377 op sommige plaatsen nog wel zes meter breed is. Van De Tippe gaat het via een duiker onder de Braambergsloot door (foto 2), wordt het rondom ’t Bergje geleid en sluit dan aan op het oorspronkelijke stroombed (foto 3). Eerder was de Reest vanuit De Tippe aangesloten op de Braambergsloot, zodat het begin van de Reest toen ter hoogte van ’t Bergje lag. Bij de duiker staan zonnepanelen die stroom opwekken voor de motoren die de schuiven voor de duikers op afstand bedienen. Dit dient onder meer om een teveel aan water vanuit De Tippe te kunnen lozen op de Braambergsloot. Op foto 4 is de Reest nog slechts een smalle sloot, stromend ten noorden van de visvijver bij Dedemsvaart.

Foto 1 : begin van de Reest bij De Tippe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 2: Reest stroomt onder duiker verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 3 Eerste meanders Reest bij ’t Bergje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 4 Reest ten noorden van de visvijver bij Dedemsvaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opm red:  De situatie op foto 2 is inmiddels drastisch veranderd. Aan de Drentse kant heeft Het Drentse Landschap daar enkele nieuwe natuur met Reestmeanders, waterberging en moerasbosjes gerealiseerd.

De foto’s zijn door mij genomen op 6 juli 2013 (foto 1) en de overige op 3 september 2011 ’s avonds.

Ton van Seventer