Vier gewassen op de Zuidberg: boekweit staat in bloei-14 juli 2011

boekweit staat in bloeiOp een oude es, langs het kerkenpad tussen de Reestkerk van Oud-Avereest en het bruggetje over de Reest, zaait Landschap Overijssel ieder seizoen vier gewassen in: winterrogge en spelt in het najaar, haver en boekweit in boekweit trekt insecten aanhet voorjaar. De natuurwerkgroep heeft in 2010 vier infopaneeltjes gemaakt en geplaatst. Wandelaars krijgen zo informatie over de gewassen die op De Zuidberg tot wasdom komen.

Half juli nadert de oogsttijd van wintergranen rogge en spelt.  De winterrogge heeft het dit jaar prima gedaan. Het graan heeft de typische goudgele kleur. De aren zien er goed uit, mooie volle korrels wachtend op de oogst. Die op deze akker overigens niet komt! Net als spelt mag het graan blijven staan. Hier heeft het een educatieve functie en mag deboekweit heeft mooie rode stengels es dienen als wildakker. Het verschil tussen de korrels van winterrogge en spelt is nu goed te zien. De korrels van spelt zijn groter en ook grover dan die van de winterrogge. Net als vorig jaar doet spelt het op deze akker ook minder goed dan de rogge. De haver is volledig overwoekerd door bladrammenas. Maar de strook boekweit is een lust voor het oog. Het gewas staat nu prachtig in bloei en trekt veel insecten aan. De bloemen zijn lichtroze en wat opvalt zijn de lange rode stengels. Infopaneeltjes langs het pad geven bijzonderheden  over deze vier gewassen op De Zuidberg.

De Zuidberg half juli