Roeken tellen

roekenkolonie Donkere Bosje Balkbrug, naast Veldzicht

roekenkolonie Donkere Bosje Balkbrug, naast Veldzicht

We tellen niet de roeken maar de nesten

Ieder voorjaar worden de roeken in de voormalige gemeente Avereest geteld. Het zijn trouwens niet de vogels maar de nesten die worden geteld. Roeken zijn kolonievogels en in de maand april wordt er gebroed. De bomen zitten dan nog niet in blad en het is dan niet zo moeilijk om de grootte van een roekenkolonie te bepalen. Gewoon de nesten tellen. Ook al zijn misschien niet alle nesten bezet, tellen geeft toch een indicatie over het aantal roeken in een kolonie.

Kolonies  

De grootste kolonie in de regio is die van het “Donkere Bosje”, aan de noordzijde van Veldzicht in Balkbrug, maar in deze kolonie zijn roeken steeds minder geïnteresseerd. Dit jaar telden we 299 nesten. In 2010 waren dat er 405 en in 2012 bestond de kolonie uit 307 nesten. In Dedemsvaart en omgeving broeden roeken in een beperkt aantal kleinere kolonies.

 

 

De telgegevens over het jaar 2014: 

Achter de RK Kerk, Langewijk Dedemsvaart    : 15 nesten

Hoek Mulderij/Zuidwolderstraat:                       21 nesten

Lange Jacht                                                        15 nesten

Skatebaan, Langewijk Dedemsvaart                  55 nesten