Nationale vogeltelling 2018 : het leeft niet echt in noord-oost Overijssel

Zo, vogelminnend Nederland zit weer uitgeteld op de bank.  Een half uur geconcentreerd kijken naar alles wat in je tuin beweegt is niet niks.  Wanneer doen we dat nog ? Gebiologeerd gefocust op iets wat buiten in het groen gebeurt ?  Snel wegzappen is er niet bij.  Je moet wel een enorme innerlijke rust hebben om een half uur naar je tuin te kijken.  Verrekijker in de vensterbank, de invullijst klaar op je I-pad en wachten maar.  Waar blijven die vogels nou ? Een uurtje geleden vlogen de mussen en mezen nog af en aan.  Zelf een Vlaamse gaai liet zich zien.  En nu ? Niets!  O,  gelukkig, daar op de rand van de schutting: een huismus. Vlug noteren.  Aan de Vogelbescherming kan het niet liggen. De website die ze voor dit evenement hebben gemaakt ziet er prachtig uit. Vijfentwintig tuinvogelsoorten prachtig in beeld  en geluid ! Zelfs een aanvullende lijst met verrassende soorten ontbreekt niet. Nu de echte vogels nog. Die laten het bij ons in de tuin mooi afweten.  Op een normale dag zien we altijd een hele familie mussen ( van ongeveer 12 exemplaren), koolmees, merel,  heggenmus, roodborst, pimpelmees, ekster en met enige regelmaat een vlaamse gaai. En nu, op het moment suprême ? Vier mussen, een koolmees en een roodborst .  De twee tortelduiven die in de boom van de achterburen zitten tel ik daarom maar mee.  Ondanks het magere telresultaat is het toch leuk, zo’n Nationale Vogelteldag.  En zo dachten die andere 65000 tellers er waarschijnlijk ook zo over.

Nu alle uitslagen en gegevens binnen zijn toch nog een paar zaken die min of meer opvallend zijn:

  • In onze regio was er weinig animo om mee te doen. In Dedemsvaart werd in 16 tuinen geteld, in Balkbrug waren dat er 10.
  • In de winter worden veel vogels in de tuin bijgevoerd. Veel mensen vinden het leuk om vetbollen, pindastrengen, pindakaaspotten e.d. in de tuin op te hangen. De belangstelling voor tuinvogels is er dus wel.  Een half uurtje tellen is blijkbaar te veel gevraagd.
  • In Dedemsvaart is de spreeuw de meest getelde vogel, de top tien in Balkbrug wordt aangevoerd door de huismus.
  • Dit is de top 10 van de gemeente Hardenberg, één van de gemeentes in ons land met de laagste deelname.
1 Huismus 617
2 Koolmees 605
3 Spreeuw 555
4 Pimpelmees 412
5 Vink 306
6 Merel 282
7 Kramsvogel 185
8 Houtduif 165
9 Ringmus 146
10 Roodborst 128