Scholierenproject 2017-2018 : twee heideveldjes hersteld

Na drie werkmiddagen, waarvan twee in een druilerig regentje en de laatste eindelijk eens bij heerlijk winterweer,  konden we met onze scholierenploeg voldaan terugkijken op een geslaagd project. In het Drentse deel op Rabbinge/Wildenberg liggen in de bossen hier en daar nog wat restanten van wat ooit een immens heideveld is geweest. Zonder beheer gaan deze open terreintjes verloren, want ze worden opgeslokt door het omringende bos.  Van Harald de Graaff, districtsbeheerder bij Het Drentse Landschap kregen we het verzoek om op twee veldjes met struik-en kraaiheide de opslag van grove den en krentenboom te verwijderen. Die klus is nu klaar !

Natuur profiteert van dit project 

De groep groep scholieren met wie we dit seizoen in het landschap klussen bestaat uit negen tweedejaars leerlingen van het Vechtdal College in Dedemsvaart. Met deze school werken we inmiddels vier jaar samen.  Op dinsdagmiddag 6 februari konden de scholieren hun energie goed kwijt, want er moest nog even flink gezaagd, geknipt en gesleept worden. Vooral de krentenbomen gaven veel werk.  Aan de randen van de terreintjes werden de takken op rillen  gegooid. Daar profiteren straks vogels en kleine zoogdieren van.  De veldjes krijgen weer veel licht en de heide zal hiervan profiteren.  Net als de vlinders die op de bodem in de eerste zonnewarmte op temperatuur kunnen komen.  Aan het eind van de werksessie smaakte de warme chocolademelk met slagroom prima!  De twee herstelde heideveldjes liggen in het bos langs het kerkenpad dat komend vanaf het Reestbruggetje rechtdoor het bos in gaat. We gaan dit werkseizoen nog twee middagen aan het werk.

Kraaiheide krijgt weer nieuwe kansen