Scholieren krijgen certificaat `werken in het landschap`

Het was vanmiddag goed toeven in de boomgaard achter informatiecentrum De Wheem in Oud-Avereest. Beter dan op een aantal dinsdagmiddagen in de wintermaanden. Dat wisten de zeven scholieren van het Vechtdal College Dedemsvaart zich nog goed te herinneren.  Negen leerlingen hadden zich in het najaar van 2017 op school ingeschreven voor ons Scholierenproject `Scholieren doen groen` 2017/2018. Inmiddels een traditie. Zeven van hen haalden vanmiddag hun welverdiende certificaat op.

We gaan met jonge mensen het Reestdal in en doen onderhoudsklussen in het mooie en oude cultuurlandschap rond de Reest.  Waarom doen we dit ? Omdat er voor leerlingen ook een school buiten de hekken is,  een echte praktijk gerichte leerschool waar je kunt snuffelen aan beroepen in de groene sector bijvoorbeeld.  Welke 13 jarige heeft ervaring met een takkenschaar of beugelzaag ? En wat doe je in het landschap mee ? Waarom lopen er schapen en Schotse Hooglanders in de hei ? Wat is een houtwal ? In het veld valt veel te leren. Samenwerken bijvoorbeeld bij het omzagen van een boom.  Of het lef hebben om tijdens een klus zelf met een oplossing te komen als de begeleiding net bij iemand anders is. Initiatief nemen noemen we dat. Zijn we trouwens dol op, op jongelui die na een paar keer wennen verantwoord binnen een opdracht hun eigen gang gaan.

Het werkseizoen 2017/2018 begon in december en eindigde in maart 2018. We hebben met de kinderen alle klussen in reservaatsgebieden van Het Drents Landschap gedaan. In de bossen van Rabbinge werden langs een wandelroute twee kleine heideveldjes weer vrij gemaakt van opslag. Op het Rabbingerveld werden boompjes uitgestoken of weggeknipt en tussen Rabbinge en Den Kaat werd een deel van een boswal gesnoeid. De begeleiding was in handen van Mieke Bisseling,Chris Bisseling en Jan Dijkema. Op het Vechtdal College werden de zaken geregeld door biologie docente Frederique Reemer.  We kijken met voldoening op de  vijf werkmiddagen terug. Jammer dat het weer niet altijd meewerkte, anders waren we vaker aan het werk gegaan.

Het project werd in een gezellige sfeer afgesloten in de boomgaard achter De Wheem.  Na een welkom door Jan ontvingen Rosemarijn, Jolien,  Berend, Sander, Jade, Lieke en Liselotte van Chris het certificaat `Werken in het landschap` en een fotoalbum met daarin een overzicht van de vijf werkmiddagen. Ze waren er zichtbaar blij mee. Jammer dat Thijs en Marnick waren verhinderd.

Volgend seizoen een knotwilgbrigade ?

 

 

 

 

Komend winterseizoen willen we deze samenwerking met de school voortzetten. We denken aan een knotwilgenbrigade. Op de Mulderij, even buiten Dedemsvaart, zijn dertig knotwilgen weer aan een knipbeurt toe. Misschien iets voor scholieren ?