Daar bij die molen ….. boekweit in bloei !

Op maandag 23 april 2018 zaaiden we op deze akker, naast molen De Star bij Balkbrug,  boekweit in.  Dit gewas is nogal gevoelig voor nachtvorst, dus te vroeg zaaien is niet zo handig. Het voorjaar was inmiddels aardig opgewarmd, dus het zaaimoment leek goed gekozen. We zijn nu bijna acht weken later en de boekweit is prachtig opgekomen.

boekweit heeft witte bloemen

Het staat nu in bloei.  Als de zon erop schijnt is het een plaatje!  Boekweit is een eenjarig gewas. Je herkent de plant aan de rode stengels en de witte bloemen. Het is een bijzondere goede bijenplant. Het nieuwe paneeltje, dat we hebben geplaatst geeft info over dit gewas. Veel wandelaars zullen boekweit alleen van horen en zeggen kennen.  Het is namelijk  een beetje een vergeten gewas. De laatste jaren wint het weer wat aan populariteit als insectenplant. Nu het steeds slechter met onze insectenwereld gaat kunnen we dit probleem misschien bestrijden door veel boekweit te zaaien.  Als particulier kun je bijvoorbeeld een strookje in je groentetuin of border zaaien. Een paar vierkante meter is al genoeg. Je zult er veel plezier een beleven. Als je het laat staan, profiteren ook de vogels er van, want de zaadjes worden graag gegeten. Een win win situatie dus.

Een strook boekweit vind je ook op Den Westerhuis. Daar hebben we zes landbouwgewassen naast elkaar ingezaaid. Deze locatie ligt langs het graspad tussen de begraafplaats van Oud/Avereest en Den Westerhuis.

 

 

 

 

infopaneeltje in de akkerrand