Project ‘Scholieren doen groen’ 2018-2019 gestart

Het weer werkte lekker mee.  Prima klustemperatuur, de fijne motregen was al eerder gestopt, weinig wind. Goede omstandigheden om met scholieren in het landschap aan het werk te gaan. Dit seizoen doen we dat in twee sessies:  van begin oktober tot half november en van half januari tot eind februari. Elke periode is zes weken lang. We werken op de donderdagmiddag. De scholieren zijn eerste- en tweedejaars leerlingen van het Vechtdal College in Dedemsvaart en volgen een ‘ academie’ binnen het thema Duurzaamheid.

Even wennen

De eerste klus was natuurlijk eerst wat onwennig. Wennen aan elkaar, aan het gereedschap en aan het werk dat je moet doen.  De klus bestond uit het wegknippen van talloze vuilboompjes uit een heideveldje bij het Spookmeertje. Het gebied is in beheer van Het Drentse Landschap. Het uniek van het veldje is de aanwezigheid van de drie heidesoorten dopheide,struikheide en kraaiheide. Bovendien staan er nog wat oude en jonge jeneverbessen. Net als de heide hebben deze bomen veel licht en ruimte nodig. Dus op de bres voor de jeneverbes, eruit met al die opslag. De dertien scholieren mochten zich uitleven op de uitlopers van struiken die we liever niet in de heide hebben. Na afloop van deze eerste werkmiddag  was er veel gedaan. Volgende week gaan we verder.

 

 

Begeleding

De scholieren werken in kleine groepjes van drie onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger. ( Mieke, Chris, Magda en Jan) Ze worden geholpen door Kelly, onderwijs assistente bij het Vechtdal College, die met de kinderen mee fietst, het project op school coördineert en ook nog helpt bij het klussen in het landschap.