Werkgroep landschapsbeheer speelt voor schaapskudde

Op het Rabbingerveld loopt sinds het hele terrein is opgeleverd , dat gebeurde in 2016, een kleine kudde schapen.  En een kleine familie Schotse Hooglanders. Ze zijn in dienst van Het Drentse Landschap en hebben de opdracht om de nieuwe natuur van het Rabbingerveld open te houden.  Dat lukt niet helemaal. Of misschien moeten we concluderen: het lukt helemaal niet.  Overal komen zaailingen van berken en dennetjes uit de grond. Vooral in het oostelijke deel dat zich sinds 2006 tot een heideveld mag ontwikkelen. We zien dat  boompjes  aan de bovenkant worden aangevreten, maar verdwijnen uit de hei doen ze niet.  Gelukkig is er nog een andere methode om de heide open te houden : een kudde vrijwilligers. En die doen het veel beter.

Werken in het landschap is voor jong en oud

Op zaterdagmorgen 13 oktober 2018 was het weer zover.  Met de spade onder de arm doken 13 leden van onze zaterdaggroep de grote vlakte van het Rabbingerveld in.  Opdracht van Chris:  ´Steek de boompjes er zoveel mogelijk uit. Dan komen ze niet meer terug.´  Zo werd op deze mooie oktobermorgen weer een behoorlijke oppervlakte aan heide vrijgemaakt van opslag. Zwaar werk ? Nee.  Wel een activiteit die je lekker met je verstand op nul kunt doen.  Op zijn tijd een praatje, je geniet van het mooie weer en het landschap.  Je bent in beweging en ademt frisse, gezonde lucht. Alles gebeurt in een ontspannen sfeer.  Je bepaalt je eigen tempo. Om elf uur maakt Wilco de gamel met heerlijke goulashsoep open. En daarna werken we nog een kleine drie kwartier. Als om 12 uur we in de verte de fluit van de kaasfabriek in Balkbrug horen, stoppen we en gaan met een voldaan gevoel naar huis. Voldaan ? Hebben jullie het hele gebied dan al onder controle ? Nee, maar daar gaat het niet om. We komen hier nog wel weer terug. En dan gaan we weer vrolijk door. Werken in het landschap is namelijk goed voor lijf en leden en als je het Nederlandse cultuurlandschap in stand wilt houden nog zinvol ook. Waarom doe je niet een keertje mee ?

Vraag info bij Chris : nwgdereest@gmail.com

We werken niet alleen, een praatje op zijn tijd hoort er ook bij