10 september, Overijsselse Molendag en Open Monumentendag – Thema DUURZAAMHEID

Ingezonden op 30 augustus 2022 om 12:04 onder Activiteiten, Van het bestuur.

We gebruiken het woord zo vaak en we doen ons best om duurzaam door het leven te gaan. Het wijst ons ook op onze verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met de monumenten die ons zijn nagelaten of duurzaam te produceren in ons bedrijf. Duurzaamheid is dan ook de keuze voor de landelijke monumentendag. In onze regio hebben wij de Open Monumenten Dag het thema “HERSTELDE MONUMENTEN & DUURZAAMHEID” gegeven en zijn wij herkenbaar aan de blauwe vlaggen met gele opdruk die u uitnodigen een kijkje te komen nemen.

Op 10 september bent u welkom van 12.00 tot 17.00 uur in het Streekmuseum de Kalkovens in Dedemsvaart en in het Landbouwmuseum met de Bierbrouwerij Avereest in Dedemsvaart, de Tuinen van Mien Ruys, en vanf 10.00 uur in molen “de Star” in Balkbrug, de Ommerschans en de Reestkerk in Oud-Avereest. Een door ons opgestelde route die u per fiets kunt rijden leidt u niet alleen langs die monumenten maar ook langs Zuivelboerderij de Waard en Boerderijwinkel “Vlees Uut ‘t Veld” in Balkbrug en melkveebedrijf Koonstra in de Vinkenbuurt waar u een kijkje kunt nemen hoe die bedrijven duurzaam produceren en u de streekproducten kunt kopen.

Genieten kunt u ook tijdens een bezoek aan de Vlindertuin van Tuinvereniging Avereest aan het Ommerkanaal, van het ambachtelijk gebrouwen streekbier in de winkel van de Bierbrouwerij Avereest bij het Landbouwmuseum, van de schitterende Tuinen van Mien Ruys, van de molenactiviteiten van molen “de Star” in Balkbrug waar u de molenproducten alsmede de boerderijproducten kunt kopen, van de historie rondom de Ommerschans of de expositie in de Reestkamer of het orgelspel in de Reestkerk in Oud-Avereest.

Op het terrein van de Kalkovens in Dedemsvaart kunt u naast een bezoek aan het Streekmuseum met de oudheidkamer, de Turfschuur en het turfschip, de kalkovens en de Gashouder een boottocht over het kanaal de Dedemsvaart maken, zien hoe de hoefsmid een Belgisch trekpaard voorziet van nieuwe hoefijzers die ter plekke worden gesmeed, zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt, hoe honing wordt gewonnen door de Bijenvereniging Ommen, hoe een bijenkorf wordt gevlochten en tenslotte onder het genot van een drankje genieten van muziek door piano en viool. Voor de kinderen is er op het Kalkoventerrein een kraam met oud-hollandse kinderspelen en kunnen kinderen bezig zijn met duurzaamheid door zelf een molen in elkaar te zetten waarvan de wieken draaien op een (mini)zonnepaneel of de verlichting in een zelf te bouw huisje gaat branden op een (mini)zonnepaneel.

De route die u kunt rijden kunt u starten op alle genoemde locaties en is duidelijk aangegeven op een kaart met routebeschrijving.

Wij wensen u een fijne en leerzame Open Monumenten Dag en heten u welkom op onze locaties.

Laat een reactie achter

Uw reactie


Top